Азербайджан обяви, че е започнал доставки на газ за Европа от находището "Шах Дениз" в Каспийско море, част от проект, насочен към намаляване на европейската зависимост от доставките от Русия, предаде "Франс прес".

Консорциумът "Шах Дениз", водещ в който е британският петролен гигант BP, посочи в изявление, че газът от находището е пристигнал по новоизградената газопроводна система Южен газов коридор.

Природният газ от Азербайджан влиза в България от 31 декември

Природният газ от Азербайджан влиза в България от 31 декември

Започваме 2021 г. с реална диверсификация, обяви Борисов

Консорциумът подчерта, че доставките за Европа през Трансадриатическия газопровод "бележат пълната интеграция на цялата верига на газа по Южния газов коридор, простираща се на 3 500 километра от Азербайджан до Европа".

Гигантското находище "Шах Дениз" край бреговете на богатия на енергийни ресурси Азербайджан е открито през 1999 г. и според оценката на BP съдържа около 1 трлн. куб. м природен газ.

Първият етап за свързване на находището с Европа започна през 1999 г., по време, когато "някои бяха скептични към проекта", отбеляза Ровнаг Абдулаев, шеф на азербайджанската държавна петролна компания SOCAR.

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Христо Иванов: Колко азерски газ ще потече към България

Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета, смята съпредседателят на ДБ

"Сега мисията е изпълнена", подчерта той и добави: "Природният газ на Азербайджан пристигна в Европа."

"Идвайки от нов източник по алтернативен маршрут, той ще допринесе за европейската енергийна сигурност", изтъкна още Абдулаев.

Гари Джоунс, ръководителят на BP в Азербайджан, Грузия и Турция, определи новината като "исторически крайъгълен камък", наричайки новия маршрут "пряка, сигурна и надеждна енергийна връзка".

Европейският съюз разчита силно на енергийните доставки от Русия, а някои страни от Общността призовават за диверсификация на доставките, за да се ограничи ролята на Москва.

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

На 1 януари откриват участъка