От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Това обявиха от пресцентъра на Министерски съвет по време на провеждащото се редовно правителствено заседание.

1 млрд. куб. м. природен газ от находището Шах Дениз 2 годишно ще идват в следващите 25 години съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR.

Премиерът Бойко Борисов е доволен, че от 1 януари 2021 година вече има не само диверсификация, а и доставки на азерски газ. Той ще влиза в страната през Гърция.

"На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви премиерът Борисов на днешното правителствено заседание.

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Йълдъръм: България е стратегически партньор за Турция

Министър Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан и тежестта му за изпълнението на приоритетите на правителството. Договорът ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник., заяви Петкова.

След проведени преговори и постигнато съгласие, за временна възможна точка на доставка. До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през нея - "Кулата", ИТ "Неа Месемврия", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Албания вече получава газ от Азербайджан

Албания вече получава газ от Азербайджан

Изгражда се Южен газов коридор

Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, която не е налична към момента, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от КОВИД-19, посочват още от пресцентъра на МС.

На днешното си заседание правителството одобри доклада на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за предприемане на действия за подписване на необходимия пакет документи, свързани с промяната на маршрута. Целта на решението е да се гарантира сигурността на снабдяването с природен газ за страната и региона.

Реализацията на проекта IGB ще създаде условия за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и Югоизточна Европа. Изграждането на интерконектора IGB отваря допълнително трасе към Южния газов коридор между пазарите на Югоизточна Европа и Централна Източна Европа и по този начин осигурява достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на газ от Kаспийския регион, както и до съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.