Сърбия е получила първата си пратка газ в сряда от проекта за тръбопровод "Турски поток", който свързва Русия с Европа, предаде Анадолската агенция като цитира местни медии.

Откриването на участъка от тръбопровода, който преминава през Сърбия от българската до унгарската граница, ще бъде на 1 януари.

Сръбският президент Александър Вучич ще присъства на откриването.

Сръбският участък от Зайчар до Хоргош е дълъг около 403 километра и доставя руски газ през Турция и България.

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Конгресът прие санкции срещу „Северен поток 2” и „Турски поток”

Заложени в законопроекта за бюджета на отбраната...

Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно. 930-километровият тръбопровод ще пренася руски газ под Черно море през България, Сърбия и Унгария, като друг участък ще достигне до Турция.

Припомняме, че в началото на декември, Камарата на представителите на американския Конгрес прие бюджета за отбрана на САЩ за 2021 г., в който са заложени нови санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

Те ще се налагат при съдействие за продажба, аренда или предоставяне на техника за полагане на тръби при изграждането на газопроводите, както и при предоставяне на застраховки.

В Сърбия виждат опити за спиране строителството на "Турски поток" в България

В Сърбия виждат опити за спиране строителството на "Турски поток" в България

САЩ предлагали на сърбите да купуват газ на двойно по-висока цена

Припомняме, американската страна третира тръбопровода "Балкански поток" през България като част от "Турски поток" и като обект на същите санкции.