Камарата на представителите на американския Конгрес прие бюджета за отбрана на САЩ за 2021 г., в който са заложени нови санкции срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", предаде Дойче веле.

Законопроектът беше приет с голямо мнозинство, включително от повечето републиканци - въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп, че ще наложи вето, предаде "Свободна Европа". За него гласуваха 335 конгресмени, против бяха 78.

Законопроектът за финансирането на отбраната - National Defense Authorization Act, или NDAA, предвижда 740.5 милиарда долара (около 611 млрд евро) за тази сфера.

Съществен момент е, че законопроектът не позволява на Тръмп да извърши мащабно изтегляне на американски военни от Германия.

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

Робин Куинвил: Газопроводът е не само икономически проект, но и политически инструмент

По отношение на "Северен поток 2" и "Турски поток" в него са заложени санкции, които ще се налагат при съдействие за продажба, аренда или предоставяне на техника за полагане на тръби при изграждането на газопроводите, както и при предоставяне на застраховки.

Припомняме, американската страна третира тръбопровода "Балкански поток" през България като част от "Турски поток" и като обект на същите санкции.

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Москва ще използва проекта за шантаж...

Днес Москва обяви, че продължава работата по "Северен поток 2", независимо от американските санкции. След налагането на първите рестрикции обаче полагането на тръбите за газопровода беше спряно и все още не е възобновено.

Русия обвини САЩ в агресия за "Северен поток 2"

Русия обвини САЩ в агресия за "Северен поток 2"

Захарова цитира Кондолиза Райс: Ако искате да сте отговорен играч в международната икономика, играйте по правилата