Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че призивът на американското посолство в Берлин да обяви мораториум върху изграждането на "Северен поток 2" е акт на политическа агресия, съобщава ТАСС.

"Руската тръба, където, кога и както и да върви, без значение с какви договори е легитимирана, предизвиква една реакция на САЩ в продължение на десетилетия - политическа агресия и незаконна опозиция", написа тя в събота на страницата си във Facebook.

Захарова цитира изпълняващия длъжността посланик на САЩ в Германия Робин Куинвил, който казва, че се предполага, че "Северен поток 2" е насочен към "заобикаляне на Украйна и разцепване на Европа".

Тя припомни, че The Washington Times публикува статия от март 2014 г. със заглавие: "Администрацията на Рейгън предупреди, че доставките на руски газ през Украйна ще отслабят Запада".

В статията се казва, че през 1981 г. в администрацията на Роналд Рейгън съветници призовават за противопоставяне на нов тръбопровод от руските региони към Европа. Те предупредиха, че това ще отслаби позициите на Запада.

"Не можете да играете срещу правилата. Ако искате да бъдете отговорен играч в международната икономика, трябва да играете по правилата", цитира тя думите на Кондолиза Райс в контекста на руския газ. "Времето върна призива на САЩ към тях".

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

Робин Куинвил: Газопроводът е не само икономически проект, но и политически инструмент