Москва не се съмнява, че "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки възможните санкции на САЩ. Това заяви в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Северен поток 2 ще бъде завършен и това ще допринесе за възстановяването на конструктивна програма в отношенията между Русия и страните-членки на ЕС. Такава конструктивна програма силно липсва днес", коментира той.

"Самият факт, че техните автори се опитват да въведат подобни ограничителни мерки в закона за военния бюджет, е отражение на пълна промяна в осигуряване на нормалност в САЩ, поне в политическите кръгове на страната", допълва Рябков.

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

САЩ призова за мораториум върху изграждането на "Северен поток 2"

Робин Куинвил: Газопроводът е не само икономически проект, но и политически инструмент

Въпросът се отнася до опитите "да бъде изместен висококонкурентният руски природен газ и с американски втечнен газ, който е много по-скъп и в много отношения по-малко екологичен от руските продукти".

Според Рябков въпросът все още се крие в това колко суверенни са съюзниците на САЩ при вземането на подходящи решения

Проектът, съгласуван от двете камари на Конгреса на САЩ за военният бюджет на страната за фискална 2021 г. включва разширяването на санкциите по газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

Бюджетът ще включва разпоредби, допълващи европейския Закон за енергийната сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на санкциите по проекти за строителство на газопроводи.

Русия обвини САЩ в агресия за "Северен поток 2"

Русия обвини САЩ в агресия за "Северен поток 2"

Захарова цитира Кондолиза Райс: Ако искате да сте отговорен играч в международната икономика, играйте по правилата