Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обяви, че в Белград виждат опити да се спре продължението на газопровода "Турски поток" през България, съобщават руските медии.

"Сега продължава строителството на "Турски поток". И в едната си част той минава през България. Сега ние очакваме газ от хранилищата в България (да стигне) до границата на България със Сърбия, това е изключително важно за нас. Но сега усещаме голям натиск, има опити да спрем дори този проект. Но опитите да ни се оказва натиск ще останат безуспешни", настоя сръбският първи дипломат.

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Бизнесът не открива заварчици

Дачич напомнил, че страната му не подкрепя санкциите на Запада срещу Русия.

"Налице е натиск, (опити) да се спре проектът "Турски поток". Освен това на Сърбия не се предоставя никаква нова възможност, друг шанс за осигуряване на газ. Ако ние кажем, да допуснем, че не искаме да участваме в "Южен поток" или в "Турски поток", тогава откъде ще вземем газ", запита сръбският външен министър.

Той отбеляза, че САЩ предлагали на сърбите да купуват газ на двойно по-висока цена.

Сърбия иска да ни помага за строежа на "Турски поток"

Сърбия иска да ни помага за строежа на "Турски поток"

Готова е да осигури ни техника и заварчици

"Това е втечнен газ чрез проекти на остров Крък в Хърватия. Това обаче само се планира да бъде построена и никой не знае кога ще бъде построено", уточни Дачич.

Вчера беше съобщено, че "Газпром" и Сърбиягаз" обсъждат строителството на нови подземни газови хранилища в Сърбия.

Руските медии припомнят, че по-рано министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова по време на посещение в САЩ заяви, че страната до края на 2020 г. планира да замени част от руския газ с американски и азербайджански.

Съпротивата на САЩ за "Турски поток" имала геополитически основания

Съпротивата на САЩ за "Турски поток" имала геополитически основания

Коментар на проф. Здравко Попов