Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction) ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода "Турски поток", съобщи БГНЕС. Компанията беше главен изпълнител за изграждането на газопровода "Турски поток" през Сърбия.

Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум "Аркад" (Arkad).

"Булгартрансгаз" е подписал договор за 1,1 милиарда евро с "Аркад", който е със седалище в Саудитска Арабия.

Преди това ВАС не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор за "Турски поток".

IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България в качеството си на един от подизпълнителите на строителството на газопровода

Либерализацията на енергийния пазар - еднопосочен път

Либерализацията на енергийния пазар - еднопосочен път

Най-богатите къщи - на свободния пазар, богатите да се държат пазарно, според Валентин Николов

Компанията, ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода. Тя има опит при осъществяването на такива мащабни проекти. Предполага се, че ще използва машините и част от работниците, с които е построен "Турски поток" през Сърбия.

Според ръководителя на "Сърбиягаз" Душан Баятович компаниите, изградили сръбския участък на "Турски поток", могат да помогнат на България да завърши работата си възможно най-скоро. Без българската част от газопровода няма да има газ за Сърбия, коментира той.

IDC ще изгради тръбопровода от границата със Сърбия до вътрешността на България, използвайки своята техника. Договорът с изпълнителите вече е подписан и работата трябва да започне през март. Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България. 

Борисов обнадежден: България се връща на газовата карта на Балканите

Борисов обнадежден: България се връща на газовата карта на Балканите

Премиерът и президентът се срещнаха с външния министър на Саудитска Арабия

По информация на в. "Политика", руската компания е спечелила търга за изграждането на "Турски поток" през Сърбия като основен изпълнител. Един от техните подизпълнители е "Сърбиягаз" заедно с италианската "Saipem".

Участъкът на главния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя руски газ от Турски поток, е проектиран от италианско-сръбския консорциум "Saipem-Srbijagas". Предстои завършване на строежа на компресорната станция в Сърбия на границата с Унгария, където продължава "Турски поток".

Според информациите, най-голям проблем бизнесът срещнал при намирането на заварчици, които в Сърбия са малко и без които работата не може да бъде завършена. 

Сърбия иска да ни помага за строежа на "Турски поток"

Сърбия иска да ни помага за строежа на "Турски поток"

Готова е да осигури ни техника и заварчици

Първият 11-кимолетров участък от газопровода "Турски поток" през територията на България вече е завършен от местна компания, като проектът е на стойност 14,2 милиона евро. Очаква се строителството на втория участък от газопровода да бъде завършено до следващия отоплителен сезон.

През май 2017 г. руският "Газпром" започна изграждането на първия участък от тръбопровода "Турски поток" чрез полагане на 930-километров тръбопровод под Черно море до турското крайбрежие, който ще снабдява Турция с газ.

Друга част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за държавите от Южна и Югоизточна Европа, е с дължина 180 километра и ще преминава през турска територия до границата със съседните страни. Капацитетът на всяка от двете отсечки на тръбопровода е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно.