Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха с Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия.

Премиерът заяви, че за България Кралство Саудитска Арабия е много важен партньор в рамките на Европейския съюз.

Борисов и принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд отделиха специално внимание на доброто енергийно сътрудничество между двете страни. Министър-председателят изрази задоволство от участието на Обединение "Консорциум Аркад" по строителните дейности за разширението на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

Така имаме голяма възможност и за диверсификация, и за това България отново да се върне на газовата карта като регионален център за газоразпределение на Балканите, подчерта той.

На срещата двамата обсъдиха задълбочаване на установения политически диалог и на доброто сътрудничество в сферите на икономиката и инвестициите, сигурността, борбата с тероризма, високотехнологичните отрасли, енергетиката, земеделието и туризма.

Борисов посочи, че Саудитска Арабия е много важен партньор за България и оцени високо ролята на Кралството в регионален и глобален план. Борисов отбеляза и желанието на държавата ни за развитие на взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни.

Премиерът изтъкна, че страната ни подкрепя Кралство Саудитска Арабия по приоритетите на неговата програма за председателство на Г-20 през тази година. Той добави, че двете страни споделят сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. В този контекст сме заинтересовани да развиваме сътрудничество в области от общ интерес поради геополитическа важност и взаимосвързаност на нашите региони, посочи премиерът.

По негови думи свидетелство за категоричната воля за издигане равнището на връзките между двете държави е вече функциониращото посолство на България в Рияд. Неговата работа дава положителни резултати и създава допълнителни условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Посещението Ви е символичен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица сектори, обърна се Борисов към външния министър на Кралството. Той подкрепи думите си с цифри - ръстът на двустранната търговия с 49% през периода януари-октомври 2019 г. Спрямо същия период на 2018-а като достига 93,3 млн. щатски долари.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов отправи и покана към престолонаследника Негово Кралско Височество принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни, за да бъдат обсъдени още по-задълбочено пътищата за допълнително активизиране на двустранното сътрудничество.

От своя страна президентът Румен Радев също заяви, че Кралство Саудитска Арабия е наш важен партньор в региона на Близкия Изток.

България работи за изграждането на многостранно и всеобхватно споразумение със Саудитска Арабия за развитие на нашите отношения в области като икономика, инвестиции инфраструктура, селско стопанство, туризъм, високи технологии и иновации, посочи той и изрази убеденост, че посещението на външния министър на Кралството ще е нов импулс на двустранните отношения.