"Докато някои обясняват и питат какви са ни отношенията със съседите - Русия и Саудитска Арабия днес беше подписан договор за изпълнението на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница - Балкански поток".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах присъстваха на подписването на договора между "Булгартрансгаз" и обединение Консорциум "Аркад".

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

Проведени бяха много срещи с руските партньори, с колегите със Саудитска Арабия, с министъра на Русия, но над 1 млрд. евро е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваха, но цялата процедура беше много честна и прозрачна, подчерта премиерът Борисов.

По думите му страната ни ще спечели от това, че оставаме в газовата игра, както и от транзитни такси. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ, поясни Борисов.

Той благодари на всички, които помогнаха много това да се случи. "Следят ни онлайн и затова използвам случая да ги поздравя за това, което се разбрахме в Рияд, една година по-късно е факт", заяви министър-председателят.

Борисов напомни за "неговите политически честни опоненти", заради които е спрян проектът "Южен поток" поради корупция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено, увери премиерът Борисов.

В коментар за отношенията между България и Русия Борисов заяви, че те са прагматични, точни и се основават на взаимна изгода. Нито за момент не е стояло на вниманието да си разваляме отношенията с Русия, няма такова нещо и от обратната страна, обяви Борисов.

Нито имало и коментар по темата за шпионския скандал. "Както казаха преди малко - аз имам един началник... Нито познавам Решетников, нито Малофеев", изтъкна премиерът."Няма за какво да си влошаваме отношенията, защото няма за какво", подчерта Борисов.

По отношение на изграждането на АЕЦ "Белене" премиерът Бойко Борисов държи процедурите за изграждането на атомната централата да бъдат ясни и точни. Ще се постараем максимално бързо да се проведат всички преговори, но министър-председателят вижда огромен шанс да стане един много добър проект. Той благодари за удължаването на живота на а 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" с по 10-15 години.

От своя страна изпълнителният директор на "Булгарстрансгаз" Владимир Малинов разбира тежката отговорност за реализацията на Балкански поток. С подписването на договора се дава началото на успешното сътрудничество с колегите от Саудитска Арабия. Очаква се приходите за следващите 20 години за "Булгартрансгаз" да бъдат двойно увеличени.

Малинов се надява да бъде реализиран проектът в най-кратък срок, както и да се увеличат доставките на природен газ за целия Балкански регион. Договорът е за над 1 млрд. евро, а срокът за реализирането му - 515 календарни дни от датата на сключването на договора. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна структура, което да позволи "Булгартрансгаз" да достави необходимите количества природен газ към съответните страни.

Много се радваме, че подписахме договора днес, който е много важен за България. Ние сме ангажирани за инфраструктурата според договорения срок. Това е важна стъпка за взаимоотношенията между България и Саудитска Арабия, обясни и посланикът на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Руската федерация харесва името "Балкански поток". Те разчитат да участват в строежа на АЕЦ "Белене" и са готови за международна кооперация. ¼ на български износ в Русия е продукция от фармацията, но от руската страна се надяват и те да доставят на български пазар тяхната продукция от фармация, също и продукция на селското стопанско и промишлеността.

От своя страна Денис Мантуров от Руската федерация коментира, че разчитат да участват и са подали заявка за строежа на АЕЦ "Белене". Освен това те имат интерес да разширяват сътрудничеството между двете страни.

Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, интересът на младите към образование в Русия се увеличава, изтъкна още Мантуров.

Сред другите теми, които са били обсъдени на срещата между премиера Бойко Борисов и Денис Мантуров са туризмът и производството на военнопромишления комплекс. В последната област Борисов заяви, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и работната група да проведе срещи, за да се намери компромис в многогодишната сага.

През годините успяваме да го оттласкваме настрани, но е хубаво да започнем да работим сериозно. Такъв компромис можете и вие, и ние да направим, коментира министър-председателя.

Засегната е и темата за ферибот между Бургас и Новоросийск.