Миналата седмица премиерът Бойко Борисов присъства на официалното пускане на "Турски поток" в Истанбул, заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия. САЩ обаче обявиха, че са против разклонението на газопровода през България.

"Коментатори от последните 2 години прогнозираха, че САЩ ще се намесят в "Турски поток". Това е принципна позиция относно влиянието на Русия върху Европа. САЩ гледат на проекта не като търговски, а като геополитически", каза в студиото на "Денят ON AIR" президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов.

САЩ не одобряват втората линия на газопровода "Турски поток"

САЩ не одобряват втората линия на газопровода "Турски поток"

"Силата на България зависи от силата на нейната демокрация", каза Дейвид Хейл

По думите му съпротивата на САЩ е с геополитически основания.

"Балкански поток" вероятно ще взима газ и от "Турски поток", но Борисов искаше да увери САЩ, че това е по-скоро съседска политика и е съгласуван с ЕС. В един момент допускам, че ще има по-силен натиск върху правителството на България", заяви още проф. Попов.

Според него Тръмп се меси в международни проекти, затова Борисов се опитва да представи проекта като национален.

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Ердоган вижда приятел в Путин и му подари книга - "Стратегическа стъпка към Източносредиземноморското уравнение"

"В едно малко по-радикализирано време трудно минават подобен тип хитрини. България винаги е стояла между Изтока и Запада, така че винаги ще се опитваме да сме някакъв мост между тези две вселени", коментира Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че обикновено по-сериозни държавни сили играят ролите на балансьори.

"Координатната ни система е националният интерес. От друга страна, той не може да бъде изолирано понятие. Изказването на Хийл беше в контекста на известна промяна в Конституцията за съдебната система. Всяка страна се "набърква" в някакви вътрешни работи на други държави", каза още проф. Здравко Попов.

Той коментира и отношенията между Турция и Русия.

Санкциите срещу "Турски поток" нямало да се отразят на България

Санкциите срещу "Турски поток" нямало да се отразят на България

Енергийната ни дипломация е все по-професионална според Атанас Тасев

"Турция вижда в партньорството си с Русия по-голяма възможност да придобие статута на по-голям играч от регионален. Това е една амбиция на Ердоган Турция да играе по-голяма роля в света. За САЩ Турция е един силен регионален играч", заяви още Попов.

Той окачестви кризата между САЩ и Иран като дълъг сюжет, който не касае Доналд Тръмп.

"В последните години Иран придоби легитимности, които ѝ позволиха да играе по-глобална роля, най-вече със сключването на ядреното споразумение", заключи проф. Попов.