САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България. Те я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Позицията му е №3 в Държавния департамент на САЩ.

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници", заяви Дейвид Хейл.

По думите му Москва има други възгледи. Тя използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа.

Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия", обясни американският зам.-държавен секретар по политическите въпроси. 

ЕК няма да допусне монополно използване на „Балкански поток“ от „Газпром“

ЕК няма да допусне монополно използване на „Балкански поток“ от „Газпром“

Руската компания е договорила 90% от мощността в нарушение на правилата…

Той заяви, че двата газопровода дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.

Относно сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, той обясни, че САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили. Това включва и изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната, каза Хейл. 

Христо Казанджиев: Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите

Христо Казанджиев: Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите

"Турски" и "Балкански поток" се допълват, смята Любен Денчев

"Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията", каза зам.-държавният секретар по политическите въпроси.

По думите му САЩ приветстват, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. "Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация", заяви заместник държавният секретар по политическите въпроси.

Припомняме, на 8 януари 2020 г. президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган, на Сърбия - Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов официално откриха газопровода "Турски поток" в Турция.  Продължението на този газопровод през България до Сърбия се нарича "Балкански поток".

В същия ден се очакваше Дейвид Хейл да бъде в България и да вземе участие в Първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ. Тогава в последния момент бе съобщено, че посещението му се отменя, заради неотложни ангажименти в Ирак, въпреки че дни преди това се появиха и предупреждения за разнопосочността в дипломатическите активности на Борисов и то в един и същи ден.

Борисов между "конграчулейшънс" и "сакън"

Борисов между "конграчулейшънс" и "сакън"

Мартин Табаков чу добри новини от София вчера. На техния фон обаче присъствието на Борисов в Истанбул изглежда като несъобразено откъм процесите, които текат в региона. А пък българските дипломати сега имат три задачи, несложни

През декември месец имаше напрежение и по линия на Русия за строежа на "Балкански поток", когато Владимир Путин анонсира, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток". Тогава българският премиер Бойко Борисов увери, че ще построим газовата си мрежа в срок: "Да дойде, да види как строим.

Същият ден енергийният министър Теменужка Петкова увери, че няма забавяне.