Европейската комисия ще приложи към трасето на "Турски (Балкански - б.р.) поток" през България клаузите на газовата директива и няма да допусне монополна експлоатация на газопровода. Това заяви представителят на ЕК по енергетиката и промените в климата Тим Макфий, цитиран от украинската национална агенция "Укринформ".

Агенцията уточнява, че изявлението е направено в отговор на въпроси на български журналист за това дали българската част на "Турски поток" е в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС, като се има предвид, че над 90% от мощностите на газопровода са договорени от "Газпром".

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Ердоган вижда приятел в Путин и му подари книга - "Стратегическа стъпка към Източносредиземноморското уравнение"

"Отговорът е много кратък. Европейската комисия внимателно следи ситуацията и ние ще прилагаме съответните правила на ЕС в сферата на енергетиката към всички тръбопроводи на територията на ЕС без никаква дискриминация", коментира Макфий на брифинг за пресата.

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Днес "Турски поток" официално беше открит от президентите на Турция - Реджеп Таип Ердоган, и на Русия - Владимир Путин. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.

Припомняме, газопроводът включва две тръби, едната от които е с годишен капацитет 15.75 милиарда кубични метра и е предназначена за турския пазар, а другата ще транзитира газ към Югоизточна Европа. Предвижда се мощността на тръбата през България да е 12 милиарда кубични метра.