Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган официално откриха газопровода "Турски поток", съобщават руските медии. Те участваха в церемонията по въвеждането в експлоатация на газопровода, която се проведе в Истанбул. На церемонията присъстваха и президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов.

Изказвайки се на официалната церемония по откриването на газопровода, Путин отбеляза, че това е важно събитие не само за Русия и Турция, но и за целия европейски континент. "Всички присъстващи на официалната церемония по пускането на новия газопровод са свидетели на наистина важно събитие не само за Русия и Турция, но и за държавите от Южна Европа, за целия европейски континент".

Той също така подчертава, че успешното изпълнение на съвместния мащабен проект "Турски поток" ясно показва, че успешно руско-турско стратегическо партньорство дава значителни и осезаеми резултати.

Изграждането на бреговата част на газопровода в Турция е извършено от съвместната руско-турска компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., през март 2019 г. са свързани морските и морските части, сочат материалите за посещението. Първата сухопътна линия на газопровода е свързана с турската газопреносна система близо до град Люлебургаз, а втората сухопътна линия минава към турската граница с България.

В края на декември стана известно, че инсталацията на сръбския участък от газопровода "Турски поток" е завършена. Според агенцията, първите доставки през България се очакват през май, когато страната трябва да завърши изграждането.

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Путин подчертава стабилното развитие на сътрудничеството между Русия и Турция, въпреки намесата на "някои други страни" и определя тръбопровода като "безпрецедентен по мащаб" и във "враждебна среда".

"Доставката на руски газ през Турския поток ще допринесе за подобряване на енергийната сигурност на Европа като цяло", каза Путин, отбелязвайки високата екологична безопасност на проекта.

Президентът на Русия изрази своята благодарност към турските власти и президента Ердоган за политическата воля, проявена по време на изпълнението на проекта.

От своя страна турският президент, наричайки Путин "приятел" и автора на името "Турски поток", посочи историческото значение на проекта за изграждане на газопровода. Ердоган отбеляза, че милиони хора ще получат необходимият им газ, доставен директно в Турция, без никакво посредничество, и припомни сътрудничеството с Русия в други области.

"Надяваме се, че Турция и Русия ще следват същия път като двама добри приятели", коментира Ердоган.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, който говори след президентите, заяви, че запасите от газ на компанията в находищата на Ямал ще бъдат достатъчни за доставка на газ през следващите 110 години.

Церемонията е предшествана от двустранни преговори между Путин и Ердоган. Срещата в конгресния център в Истанбул Халич е близо час и половина, съобщава държавната агенция "Анадолу".

На срещата Ердоган представи книга на Путин, наречена Стратегическа стъпка към Източносредиземноморския уравнение: Сделката Турция-Либия.

Мерките за сигурност включват 7 200 полицаи. Сред силите за сигурност са 300 екипа за специални операции, 30 отряди за борба с бомбени заплахи, които работят около хотелите, в които отсядат чуждестранни лидери, или по маршрутите, по които пътуват преди и по време на събитието.

Също така три полицейски хеликоптера, четири морски лодки, четири специално обучени кучета и 30 бронирани превозни средства подкрепят турските сили за сигурност.

Гърция иска да е ключов играч в геостратегическата игра на газ за Европа

Гърция иска да е ключов играч в геостратегическата игра на газ за Европа

Борят се за регионална енергийна карта на бъдещето срещу Русия и Турция