Сърбите ще наричат газопровода "Балкански поток". Това увери президентът на Сърбия Александър Вучич в разговор с премиера на България Бойко Борисов за названието на газопровода, който ще достигне и до Сърбия. Двамата са в Турция за откриване на газопровода "Турски поток". Продължението на този газопровод през територията на България е "Балкански поток".

На събитието присъства и руският президент Владимир Путин, както и турският президент Реджеп Ердоган.

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Путин откри "Турски поток": Важно събитие за целия европейски континент

Ердоган вижда приятел в Путин и му подари книга - "Стратегическа стъпка към Източносредиземноморското уравнение"

"Това са нашите газоразпределителни мрежи - България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в различни посоки. Правим за следващите 20-30-50 г. диверсификация и възможност всичко да пътува", каза българският премиер Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. "Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите", заяви Борисов. През месец ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

Междувременно от пресофиса на МС съобщиха, че България работи целенасочено, за да запази стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център "Балкан", който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на "Турски поток".

Очаква се българският премиер да проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предходната среща на Борисов и Ердоган беше през юли 2020 година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. 

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Във военното сътрудничество отношенията ни били най-безпроблемни

Проектът "Турски поток" свързва директно Русия с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на "Турски поток" е 930 км през Черно море - от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина - 2200 м.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км. 

"Булгартрансгаз" купува 20% от от акциите на газовия терминал в Гърция

"Булгартрансгаз" купува 20% от от акциите на газовия терминал в Гърция

Българското дружество ще резервира до 500 млн. куб. м. втечнен газ годишно за период от 3 до 5 г.