България и САЩ трябва да имат стратегическо партньорство. Тази позиция изрази премиерът Бойко Борисов по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ, в която участие взе американска делегация. Премиерът Бойко Борисов изтъкна стратегическото ни партньорство със САЩ. Около година и половина е договаряна срещата днес. В бъдеще ще има още стратегически срещи.

Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, каза Борисов в коментар на международното положение. Днешните времена не били спокойни, според него. САЩ разбрали, че заедно с нас можели да направят така, че гражданите в региона да живеят по-добре.

Във военното сътрудничество отношенията ни били най-безпроблемни. Летците ни щели да летят с най-добрия самолет Ф-16. Това е важна сделка, тя показва цели, перспективи, увери министър-председателят.

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

Борисов се хвали в САЩ: Генералите ви са се подготвяли в базата ни в Ново село

На премиера му станало драго, че те познавали България толкова добре

Той е доволен, че хиляди американски военни се обучават на полигона в Ново село.

За енергийната сигурност Бойко Борисов увери, че страната ни защитава своя интерес. България се върна на газовата карта, подчерта той. Предишната администрация във Вашингтон искала да сме само потребител. Диверсификацията не са само думи, изтъкна премиерът. 20% от акциите на терминала за втечнен газ ще закупи страната ни, толкова има и Гърция. България изгражда своята газова система с най-големите американски компресори, изтъкна Борисов.

Нищо не правим на тъмно, скрито, подчерта премиерът. Страната ни ще ползва най-евтиния газ.

Той е доволен, че Доналд Тръмп го изслушал внимателно и за АЕЦ "Белене". Двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" ще работят още десет години. По най-прозрачният и публичен начин ще се извършат търговете.

Ние никога не сме водили политика срещу някого, увери Бойко Борисов. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, каза той и подчерта за пример ни е добросъседството. Иначе страната ни щяла да се съобрази с решението на иракския парламент.

Бойко Борисов открива с Путин и Ердоган "Турски поток"

Бойко Борисов открива с Путин и Ердоган "Турски поток"

Вучич също ще присъства на церемонията

Премиерът изтъкна нулевия мигрантски поток, за което похвали и турската страна. За визите министър-председателят подчерта, че с 36% се е вдигнал стокооборотът между САЩ и България. Борисов отчете, че за първи път американски президент пръв поставя въпроса за отпадане на визите.

Борисов е оптимист, че до година - година и половина ще се реши визовият проблем. Диалогът за Западните Балкани трябва да продължи с усилията на всички нас, отсече още той. Освен изток - запад, но и север - юг интерконекторите ще работят на пълни обороти, каза Борисов. 

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Американският посланик у нас Херо Мустафа изтъкна стратегическия диалог между двете страни. По думите й това е с още по-голяма тежест с делегацията, която САЩ водят у нас. Стратегическият диалог между двете държави не е бюрократичен акт, по думите й.

Днешните решения щели да са от полза за гордата и чудесната българска нация. България заслужава най-доброто бъдеще, изтъкна Мустафа. Днешната дискусия щяла да продължи в следващите месеци и години. Посланикът припомни и историческата, по думите й, среща между Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Очаква се днес да бъдат постигнати няколко споразумения, както и ще се разговаря и за отпадане на визите за САЩ. Мустафа очаква икономическите отношения да стигнат нови висоти.

Мат Бойс, заместник- помощник държавен секретар, който е водач на американската делегация заяви, че двустранните отношения между двете държави с последно време се интензифицирали. Америка цени България като съюзник, увери той. Затова САЩ искали да задълбочат това сътрудничество. От днешната среща той очаква да се получи приятелство. Днес ще бъде изградена десетгодишна пътна карта в сферата на отбраната. Ще се дискутира диверсификация на доставките. Ние сме приятели и съюзници и искаме да укрепим нашето сътрудничество, каза Бойс. САЩ искали да задълбочат връзките си с България. България е лидер в региона, според него, а Америка иска страната ни да се превърне в истински газов хъб.

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Юнкер иска енергията да се насочи към България и към цяла Европа

Начело на американската делегация се очакваше да бъде заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Той обаче бил задържан от държавния секретар във Вашингтон заради напрежението в Иран и ударите по двете бази с американски военни в Ирак, както обясни посланик Херо Мустафа.