Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и Националния демократичен институт (NDI). Това се случи по време на официалното му посещение в Съединените щати.

В разговора си с президента на IRI Даниел Туининг българският премиер изтъкна, че многозвездните генерали, участвали в церемонията в Националния гробищен парк "Арлингтън", с която беше посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 г. в българо-американската база в Ново село.

Стана ми драго, защото те познават България толкова добре, истински военни партньори, посочи Борисов.

Той изрази надежда с американският президент Доналд Тръмп да надградят отношенията си и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера.

Борисов в гробищния парк "Арлингтън" в САЩ: Тук човек най-много се сеща колко е ценен мирът
Обновена

Борисов в гробищния парк "Арлингтън" в САЩ: Тук човек най-много се сеща колко е ценен мирът

Снимка с надпис "Започваме" даде старт на посещението му в САЩ

От своя страна Даниел Туининг заяви, че за първи път е посетил България, когато сме кандидатствали за НАТО. "Още тогава знаехме, че България ще бъде чудесен съюзник в НАТО. Оказахме се прави", подчерта той.

Той посочи, че в момента има много заплахи в Европа, затова се радва, че България е член на НАТО и съюзник на САЩ. България е лидер да помага на другите балкански държави, изтъкна още Туининг.

Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. Основната тема на форума ще е борбата с екстремизма.

В този контекст Борисов го информира, че догодина България ще бъде домакин на Процеса "Акаба".

Повод за срещата на Борисов с Тръмп била покупката на F-16

Повод за срещата на Борисов с Тръмп била покупката на F-16

Това обаче не било благодарност от страна на САЩ за покупката

Българският премиер благодари на IRI за ползотворната съвместна работа. На срещата беше поставен акцент върху значимостта на демократичните ценности за развитието и просперитета на всяко гражданско общество.

"Ние приемаме Америка за едно цяло и уважаваме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци", заяви Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния демократичен институт.

Двамата обсъдиха резултатите от проекти, които утвърждават демократичните ценности и ролята на САЩ в постигането на свободи за гражданското общество.

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас, като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Международният републикански институт и Националният демократичен институт са създадени през 1983 г.

Борисов пристигна във Вашингтон

Борисов пристигна във Вашингтон

Предстоящата среща с Тръмп е ключова стъпка за задълбочаване на партньорството...