"Булгартрансгаз" ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтрейд" С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, на което беше одобрено акционерното участие на българския газопреносен оператор.

Участието на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Северна Гърция съответства на актуализираната енергийна стратегия на България. Това е съществена стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб "Балкан", в основата на която е утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ, посочват от Министерския съвет.

Борисов убеден - интерконекторът България-Гърция е диверсификация

Борисов убеден - интерконекторът България-Гърция е диверсификация

Той е сред ключовите приоритети на българското правителство

Проектът за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, е в изпълнение на политиката за изграждане на единен общоевропейски енергиен пазар. Той ще съдейства за подобряване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ в региона. Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция-България (IGB) ще повиши достъпа на страната ни до втечнен природен газ.

Очаква се основни доставчици на газ до терминала в Александруполис да бъдат компании от САЩ, Катар и др. По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

С днешното си решение правителството одобри извършването от страна на "Булгартрансгаз" на инвестиционни разходи за изграждане на съоръжението, които съответстват на 20%-то му акционерно участие. "Булгаргаз" ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за период от 3 до 5 години. За използване на резервирания капацитет, "Булгаргаз" ще проведе преговори за доставки на втечнен природен газ през интерконектора Гърция - България.

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Борисов ни хвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Във военното сътрудничество отношенията ни били най-безпроблемни