Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите. Това заяви пред БНТ инж. Христо Казанджиев, който заедно с д-р Любомир Денчев коментира откиването на газопровода "Турски поток" вчера на официална церемония в Истанбул от президентите Ердоган, Путин, Вучич и българския премиер Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители, каза Казанджиев. По думите му проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение. Големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

Голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този "Балкански поток" е ангажиран за руски природен газ, което блокира входа за доставки на друг газ, смята енергийният експерт. България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е Казанджиев.

Според д-р Любомир Денчев, няма особени поводи за радост от реализирането на "Турски поток". Същевременно той признава, че има безспорен успех и това е гарантирането на доставките на природен газ за България - и за битовите потребители, и за промишлеността. Като икономист ме притеснява това, че след пет месеца ще загубим средствата, които "Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна. 

ЕК няма да допусне монополно използване на „Балкански поток“ от „Газпром“

ЕК няма да допусне монополно използване на „Балкански поток“ от „Газпром“

Руската компания е договорила 90% от мощността в нарушение на правилата…

Според инж. Христо Казанджиев България реализира скъп проект, който не е наясно дали ще е рентабилен.

България никога не е напускала газовата карта, заяви инж. Казанджиев. Проектът Балкански поток е много интересен, защото има дуалистичен елемент. Ако се обърнем, той дублира Набуко-Запад, може да се разглежда като част от южния газов европейски коридор. В района на Турция - Южен газов коридор на Русия и на Европа. В каква степен те ще въздействат на пазара на природен газ е друг въпрос. България и Европа ще носят негативи докато не се регулират, обясни Казанджиев.

Любен Денчев смята, че: "бяхме извлачени до тук". Той предпочита да се използват българските названия. На български диверсификация значи "разнообразие", интерконектори - системни връзки. Двата проекта се допълват. Ако терминалите бяха решение, то в Италия отдавна да са изградени, допълни Любен Денчев.