Българската енергийна дипломация става все по-професионална и проактивна. Това заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод официалното откриване на "Турски поток", което ще се състои утре.

Той изтъкна, че страната ни дори е изпреварила откриването на двете тръби на "Турски поток", като е заместила част от капацитета на "Турски поток 1". Сега дори по втората тръба на газопровода получаваме газ, който отива и в Турция, захранва газотранспортната ни система и транзитната система за Гърция и Македония, подчерта Тасев. Според него това е безспорен успех, за който трябва да се изтъкне ролята на премиера Бойко Борисов.

Това е интересен случай, който очевидно ще остане в историята - да успееш да примириш великите сили на енергийното поле и интересите в района на Балканите и България, коментира експертът.

АБВ: "Турски поток" няма да се завърши в срок

АБВ: "Турски поток" няма да се завърши в срок

Никой не говорел и за двете компресорни станции

Той изрази мнение, че американските санкции срещу "Турски поток" не би трябвало да се отразят на България.

Тасев обясни, че "Турски поток" приключва до българската газоизмерителна станция "Странджа 2", а по-нататък страната ни има своя газотранспортна система, която се подчинява на правилата на Третия енергиен пакет и реализира идеята на Гюнтер Йотингер (европейски комисар за енергетиката в Комисията "Барозу II" от 2010 до 2014 г.) да има пълна междусистемна свързаност между държавите. За целта България предоставя услуга на всеки, който желае да вкарва или да транзитира газ през територията й и това позволява газотранспортната й система да е с пълен капацитет.

Борисов иска да вижда в медиите "Балкански поток", а не само "Графа" и язовир "Студена"

Борисов иска да вижда в медиите "Балкански поток", а не само "Графа" и язовир "Студена"

Премиерът очаква строителството у нас да завърши до края на май

Според него не трябва да се притесняваме от името "Турски поток" и дори не трябва да го наричаме "Балкански поток", защото той е част от нашата газотранспортна система.

Тасев поясни, че няма руско участие в изграждането на газопровода на наша територия. Строежът на разширението на газотранспортната система в посока Зайчар бил изцяло за наша сметка.

По негови думи със спирането на транзита през Трансбалканския газопровод България получава още един интерконектор, който ни дава възможност да транзитираме газ, включително втечнен, от южното направление към Украйна.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

Уверението е от "Булгартрансгаз"