Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на "Балкански поток" в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен.

Той прелетя с хеликоптер над инспектирания участък и отбеляза със задоволство, че 45 минути лети върху изграден газопровод. Борисов се обърна към репортерите с призив: Минете и го снимайте, защото е уникално. Той упрекна медиите, че показват единствено бул. "Граф Игнатиев" и язовир "Студена".

Стана ясно, че до момента са доставени тръби за 215,20 км. По думите на премиера по проекта са доставени общо 18 000 тръби, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище.

Борисов подчерта, че се работи впечатляващо бързо и че строителните дейности се изпълняват по график. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи, изтъкна той.

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

24 вагона и 60-70 тира докарват тръби за "Балкански поток", доволен Борисов

По думите му проектът е по-евтин от "Южен поток"

Премиерът обаче се подразни от факта, че някои наричат проекта "Турски поток".

"В контекста на присъединяването на Западните Балкани газовият хъб балкан и връзките към него се наричат "Балкански поток". Ние това сме го узаконили в Брюксел, така сме се разбрали с ЕК, уведомил съм и турския, и руския президент, че държим на територията на България да се нарича "Балкански поток", заяви той.

Според него страната ни ще успее да спази сроковете и да завърши строителството на своя територия в края на май.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

Уверението е от "Булгартрансгаз"

Имаме геостратегически интерес да останем в газопреносната система, категоричен бе премиерът и посочи, че при подписването на споразумението със САЩ е било записано, че България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите.

Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси, обясни той. По негови думи заедно с изграждането на интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Още 7 места се проверяват за боклук на Ндрангета

Санкция за всеки, който е правил далавери, обеща Борисов