Санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", предвидени във военния бюджет за фискалната 2020 г., са подписани от президента на САЩ Доналд Тръмп. Така те влизат в сила незабавно.

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Пентагонът получава $635 млрд.

Това се посочва в съобщение от министерството на финансите на САЩ по отношение на правилата за действие за ограничителни мерки в САЩ.

"След подписването от президента на 20 декември 2019 г. на разпоредбите от раздел 7503 (където са изброени санкциите за газопроводи) от военния бюджет, влизат в сила незабавно", се казва в документа.

Меркел "обяви война" на Тръмп в отговор на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Меркел "обяви война" на Тръмп в отговор на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

"Меркел няма да търпи САЩ да продължават да подкопават проекта"

В последно време напрежението между САЩ и Германия сериозно се повиши именно във връзка с въвеждането на санкции за строежа на "Северен поток" 2. От германска страна изразиха недоумение от действията на американската администрация.

От руска страна се заканиха, че никакви санкции не могат да спрат проекта, а говорителят на Кремл Песков предупреди, че действията на Вашингтон потенциално нарушават международното право.

Влизането в сила на санкциите идва на фона на новината, че транзитът на природен газ през Украйна е гарантиран за период от пет години, а споразумение за това се очаква да бъде подписано до края на годината. Руският вицепремиер Дмитрий Козак увери, че всички взаимни искове за газ са уредени, няма да има повече дела и спорове.