Реакцията на германския канцлер Ангела Меркел против налагането на санкции от Вашингтон срещу газопровода "Северен поток 2" е "ясно обявяване на война" на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това пише германският вестник "Билд".

Миналата сряда Меркел заяви, че Берлин е против екстериториалните санкции от страна на САЩ и възнамерява "решително да обсъди" въпроса за мерките на Вашингтон срещу "Северен поток 2".

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Пентагонът получава $635 млрд.

Германският канцлер, както пише "Билд", е реагирала "с ясни думи" на решението на Конгреса на САЩ да наложи санкции. Според изданието това е "ясно обявяване на война" на Тръмп.

"Меркел няма да търпи САЩ да продължават да подкопават проекта за газопровод, който се ползва с нейната подкрепа", се изтъква в статията.

В същото време авторът на материала е изразил увереност, че строителството на газопровода вече не може да бъде задържано и скоро то ще бъде завършено.

Санкциите на САЩ няма да спрат „Северен поток-2”, закани се Кремъл

Санкциите на САЩ няма да спрат „Северен поток-2”, закани се Кремъл

Песков подчерта, че нито Москва, нито европейски столици, нито Берлин и Париж одобряват тези действия

Сенатът на САЩ гласува във вторник бюджет за отбрана в размер на 738 млрд. долара, който включва средства за "противодействие на Русия" в различни области, санкции срещу "Северен поток 2" и военна помощ за Украйна. Сега законът трябва да бъде подписан от Тръмп, който вече заяви, че е готов да го подпише незабавно.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. В проекта взимат участие освен "Газпром" също и редица други европейски компании. "Газпром" многократно е заявявал, че е планирано газопроводът да бъде завършен през 2019 г.

Украйна, която се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които лансират втечнения си природен газ в ЕС, активно се противопоставят на "Северен поток 2". Те определят ​​проекта като политически и заплашващ енергийната сигурност в Европа.

 ФАЦ: За "Северен поток-2" Берлин послуша грешните съветници

ФАЦ: За "Северен поток-2" Берлин послуша грешните съветници

Това е политически проект на руското ръководство...