Руският вицепремиер Дмитрий Козак заяви, че Русия и Украйна ще подпишат петгодишен договор за транзита на газ, предаде РИА "Новости".

Документът ще бъде подписан преди Нова година, прогнозира руският политик.

"Това ще бъде нов договор, ключовите му основни условия за следващите пет години са договорени", каза Дмитрий Козак.

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

Поставя няколко задължителни условия

Той уточни, че всички взаимни искове за газ са уредени, няма да има повече дела и спорове.

"Ние уредихме всички взаимни претенции, възникнали между" Газпром "и" Нафтогаз ", както и между украинското правителство и руския" Газпром ", разкри Дмитрий Козак.

"Газпром" готови да предоставят 25% отстъпка от цената на газа за Украйна

"Газпром" готови да предоставят 25% отстъпка от цената на газа за Украйна

Доста изненадващо развитие

По-рано представител на "Газпром" заяви, че Русия и Украйна са подписали протокол от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна.

"Руската и украинската страна подписаха протокол за съгласие за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждането на взаимните претенции", заяви пред журналисти представител на руската компания "Газпром".

С това приключиха преговорите между Русия и Украйна по газовия въпрос, водени днес в района на Минск. Те протичаха от 15,30 ч. московско време при закрити врата на територията на спортния център в туристическия комплекс "Сябр", намиращ се на около 20 километра от беларуската столица.

Вчера в Берлин имаше преговори между Русия, ЕС и Украйна, след които беше разработен проект на бъдещо споразумение за природния газ. В хода на пресконференцията след преговорите беше съобщено, че днес се предвижда съгласуване с ръководствата на страните на принципното споразумение.

Детайлите от проекта на споразумението не бяха разкрити. Но руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори. Преговорите продължиха днес в двустранен формат в Минск на високо равнище.

Утре канцеларията на президента на Украйна ще съобщи подробности за газовите преговори с Русия, допълва ТАСС.

От канцеларията потвърдиха, че представители на ЕК, на Украйна и на Русия днес са постигнали окончателна договореност по транзита на руски газ през Украина към Европа и уреждането на взаимните претенции.

Подробностите ще бъдат съобщени на пресконференция, на която ще присъстват министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел и на изпълнителният директор на компанията Нафтогаз Украйна Юрий Витренко.