Руският енергиен гигант "Газпром" е изпратил на украинската петролно-газова компания "Нафтогаз" предложение за удължаване на договора за транзит на газ, съобщават руските медии.

Също така от "Газпром" уточниха, че са готови да сключат нов договор за следващата година, като се вземе предвид прогнозното търсене в Европейския съюз.

"Нафтогаз" търси нови $12 млрд. от "Газпром"

"Нафтогаз" търси нови $12 млрд. от "Газпром"

Напрежение между Украйна и Русия

Задължителните условия на руската компания са:

- Отказ на двете страни от всички взаимни искове в международни арбитражи и прекратяване на всички съдебни производства;

- Отмяна на решението на антимонополната комисия на Украйна да наложи глоба на "Газпром" за "нарушаване на икономическата конкуренция";

- Прекратяване на ходатайството на "Нафтогаз" за инициирано от Европейската комисия разследване срещу "Газпром".

"Нафтогаз" биха искали компенсация, ако "Газпром" настоява за ново споразумение

"Нафтогаз" биха искали компенсация, ако "Газпром" настоява за ново споразумение

Ако транзитът продължава, компанията няма да изисква обезщетение

Освен това Русия очаква решението на Украйна относно директните покупки на газ от 2020 г.

Действащите договори на Русия и Украйна за транзита и доставката на синьо гориво изтичат в края на тази година. Москва, Киев и Европейската комисия провеждат тристранни консултации за продължаване на доставките, но засега безуспешно.

На последната среща на 27 октомври представителите на Русия предложиха пакетно решение на газовите проблеми. По-конкретно, ставаше въпрос за обезсилване на всички искове и съдебни спорове.

В Киев това предложение беше разкритикувано. Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че се разглеждат различни схеми, но не и изтегляне на исковете.

Като цяло украинската компания оценява претенциите си към "Газпром" общо на 22 млрд. долара, които са резултат от решението на Стокхолмския арбитраж (почти три милиарда), иск за 12 млрд. долара и седем милиарда, присъдени с решение на антимонополната комисия на Украйна.

Съдът на ЕС ограничава правата на "Газпром" по OPAL

Съдът на ЕС ограничава правата на "Газпром" по OPAL

Новото решение "прекратява монопола на Газпром в Европа", обяснява Полша