Русия, Украйна и Европейската комисия постигнаха принципно споразумение за газ, заяви вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович пред "РИА Новости". Той благодари и на германския министър на икономиката и енергетиката, че съдейства за изготвянето на споразумение.

Шефчович отказва да разкрие подробностите за документа, като се позовава на факта, че той все още трябва да бъде одобрен в Москва и Киев.

Руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди, че страните са подготвили подробен проект на протокол. Министърът на енергетиката и опазването на околната среда в Украйна Олексий Оржел се съгласи с него, който заяви, че Русия и Украйна са "работили усилено" по протокола.

Според Оржел, постигнатото споразумение приближава страните до окончателните споразумения. "Газпром" потвърди, че Москва и Киев продължават преговорите за газ в петък в Минск. Предвижда се руската страна да бъде представена от ръководителя на компанията Алексей Милър.

Шефът на Националната банка на Украйна Яков Смоли заяви, че евентуалното прекратяване на транзита на газ от Русия ще се отрази негативно на икономиката на страната.

Той постави проблема с газа наравно с такива заплахи като засилването на търговските войни и изострянето на конфликта в Донбас.

Украйна и Русия постигнаха предварителна договорка за транзита на газ

Украйна и Русия постигнаха предварителна договорка за транзита на газ

Обсъжданията продължават

Русия и Украйна проведоха преговори за транзита на газ в четвъртък в Берлин. На срещата присъстваха и представители на Европейската комисия и Германия. 

Москва в последните си тристранни консултации с участието на ЕК през октомври покани Киев да сключи пакетно споразумение за решаване на проблема с транзита.

То включваше отхвърляне на искове в международен арбитраж и прекратяване на всички съдебни производства.

Настоящият договор за транзит на газ между Русия и Украйна изтича в края на тази година. От ноември 2015 г. Киев не купува директно руски газ, използвайки обратната верига за доставка от Европа.

Германия: САЩ да не се меси в газовия спор на Украйна и Русия

Германия: САЩ да не се меси в газовия спор на Украйна и Русия

Искането е на политик от Алтернатива за Германия

По информация на ТАСС, днес в Санкт Петербург, първият вицепремиер и министър на финансите на Русия Антон Силуанов се среща с лидера на украинската партия "Опозиционна платформа - За живота" Виктор Медведчук.

Путин се присъединява към разговора им.

"Ще се стремим към това, но те (условията на споразумението за газ) трябва да бъдат взаимно приемливи, без да създават рискове за двете страни", обяснява руският президент.

По-рано Путин, отговаряйки на въпроси по време на ежегодна пресконференция, коментира ситуацията с транзита на газ през Украйна.

Той подчерта, че въпреки изграждането на нови инфраструктурни съоръжения, Русия възнамерява да поддържа транзит.

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник

Едно от условията на пакетно газово споразумение между Русия и Украйна е обсъждането на плащането от "Газпром" на около 3 милиарда долара на украинската страна по решение на Стокхолмския арбитраж.

"Плащането на Газпром от около 3 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж може да стане част от пакетно споразумение за газ с Украйна. Продължаването на преговорите по целия спектър от въпроси е планирано за днес в Минск", коментира представител на руската делегация.

Путин коментира вчера арбитражното решение, припомняйки, че Украйна има сходен дълг към Русия за еврооблигации на стойност 3 милиарда долара.

"Част от руските резервни фондове от Националния фонд за богатство са инвестирани в украински ценни книжа на стойност 3 милиарда долара. В Лондон вече има съдебно решение по този въпрос, то не се прилага", обяснява президентът.

Путин отбелязва, че Русия е готова да търси решение на украинския въпрос с газа, който е приемлив за всички, въпреки че решението на Стокхолмския арбитраж по спора между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" е с "политически характер".

САЩ не може да попречи на "Северен поток 2", но може на други руски проекти

САЩ не може да попречи на "Северен поток 2", но може на други руски проекти

Германия проверява въздействието на американските санкции за тръби в Дания