Украйна и Русия приветстват резултатите от мирните преговори в Париж, макар че не успяха да разрешат ключови въпроси, които пречат за прекратяване на петгодишния конфликт в източната част на украинската държава, информира АП.

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница
Обновена

Нормандската четворка - без пробив за газа и контрола над украинската граница

Съгласие за размяна на задържани лица…

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник по време на разговорите на Нормандската четворка, организирани от Франция и Германия.

Те се съгласиха да подсигурят трайно спиране на огъня между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти. При боевете загинаха повече от 14 000 души и унищожиха индустриалния център на Украйна. Те също се договориха да разменят всички затворници, но не успяха да разрешат основните различия, а именно кога да се проведат местни избори и контролът върху границите в контролирания от сепаратистите регион.

Путин пристигна последен на срещата на върха на Нормандската четворка в Париж

Путин пристигна последен на срещата на върха на Нормандската четворка в Париж

За 17,00 часа московско време (18,00 часа българско време) са запланирани отделни преговори

Днес руски и украински представители описаха разговорите като стъпка към мир и обещаха да продължат преговорите.

Сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че са готови да разменят затворници с Киев.

След разговорите Зеленски каза пред украински журналисти, че 72 украински затворници могат да се завърнат до края на годината.

Представители на сепаратистите обявиха, че са готови да разменят 53-ма украинци за 88 бунтовници до края на годината. Последната голяма размяна между тях беше през декември 2017 г., когато двете страни размениха 233 сепаратисти за 73 украинци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от руски медии, че първата среща между Путин и Зеленски е била конструктивна и прагматична.

Той отбеляза, че и двамата са провели открит разговор, като всеки е изразил позицията си и несъгласието си по въпроси. Песков изрази надежда Москва и Киев да се договорят за пълно урегулиране на ситуацията в Източна Украйна.