Президентът на Русия Владимир Путин последен пристигна с лимузина Aurus за срещата на Нормандската четворка в Елисейския дворец в Париж, информират руски медии.

За 17,00 часа московско време (16,00 часа българско време) са планирани отделни преговори между президента на Франция Еманюел Макрон и украинския лидер Владимир Зеленски, а Путин ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

Четиристранната среща се очаква да започне час по-късно и да продължи около три часа.

След това се очаква Путин да проведе първата си официална среща с Владимир Зеленски.

По-рано днес помощникът на руския президент Юрий Ушаков разкри, че Путин и Зеленски ще разговарят след преговорите на Нормандската четворка. По думите му разговорите между украинския лидер и руския му колега няма да бъдат ограничени като време. Те ще обсъдят изпълнението на Минските споразумения.

Зеленски заяви, че очаква конкретни резултати от разговорите с Путин в Париж, а от Кремъл говорят за сдържан оптимизъм.

Путин е придружаван от шефа на "Газпром" Алексей Милер, енергийния министър Александър Новак, външния министър Сергей Лавров, говорителя Дмитрий Песков, помощниците Юрий Ушаков и Владислав Сурков. След срещата Лавров ще отпътува за Вашингтон, където се очаква да разговаря с американския лидер Доналд Тръмп.

Готви се среща на Лавров с Тръмп

Готви се среща на Лавров с Тръмп

Руският външен министър ще посети САЩ

Преди срещата френските власти арестуваха протестиращ от феминисткото движение FEMEN.

Любопитно е да се отбележи, че Зеленски пристигна в Елисейския дворец с автомобил Renault, Путин с лимузина Aurus руско производство, а канцлерът на Германия с Mercedes.

Това е първата среща на върха на Нормандската четворка от 2016 г. в Берлин.