Американските власти признават, че вече не могат да възпрепятстват завършването на газопровода "Северен поток 2", но възнамеряват да се противопоставят на изпълнението на други руски проекти, съобщава Bloomberg.

Според два източника в американската администрация, сега Вашингтон почти няма лост над Русия и Германия по отношение на газопровода. Един източник съобщава, че одобрението на Сената на САЩ на законопроекта за бюджета за отбрана за фискалната 2020 г. (началото на 1 октомври), който задължава администрацията на САЩ да наложи санкции срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" почти нищо не може да промени.

САЩ планират да създадат пречки пред изпълнението на други руски проекти в енергийния сектор. Вашингтон възнамерява да обърне по-голямо внимание на този въпрос след пристигането на Джон Съливан, който бе назначен за посланик на САЩ в Русия.

Според медията, американският президент Доналд Тръмп изразява готовността си да подпише законопроект за бюджета за отбрана за фискалната 2020 година. Санкциите срещу компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2", ще влязат в сила веднага след това, отбеляза източник в Конгреса на САЩ. А газопроводът ще бъде готов за въвеждане в експлоатация от април до юни 2020 г.

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Сенатът на САЩ удря "Северен поток 2" и "Турски поток" със санкции

Пентагонът получава $635 млрд.

Германия проверява как точно възможните американски санкции срещу "Северен поток 2" ще повлияят на изпълнението на проекта, като е възможно ограничителните мерки да усложнят полагането на тръби в датски води, съобщава Bild, позовавайки се на документ на Министерството на икономиката и енергетиката на Германия.

Германия "ще провери какъв конкретен ефект ще има законът (за санкциите) за реализацията на "Северен поток 2". Правителството не изключва полагането на тръби в датската икономическа зона да бъде усложнено поради обявените санкции".

Как точно трябва да реагира Берлин, все още не е ясно. Те ще изчакат преходния период, който ще продължи 30 дни. Ако тръбопроводът не бъде завършен през това време, тогава правителството ще помисли "как точно да реагира" на санкциите.

Германия неведнъж е казвала, че смята изграждането на газопровода изключително икономически проект. В същото време в Берлин заявяват, че Украйна трябва да запази ролята си в транзита.

Щефен Котре, говорител на "Алтернатива за Германия" в Бундестага по енергетика, призова САЩ да не се намесва в газовите спорове между Русия и Украйна.

Германия се озъби на САЩ за санкциите срещу "Северен поток 2"

Германия се озъби на САЩ за санкциите срещу "Северен поток 2"

"Европейската енергийна политика се определя в Европа, а не в САЩ"