Украйна ще насочва транзитния газ от Русия към своите подземни хранилища, ако не бъде постигнат договор за пренос на суровината. Това написа във "Фейсбук" изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от РИА Новости.

По негови думи, в случай че няма споразумение, газът ще се разглежда като принадлежащ на неопределен собственик и ще остане в украинските хранилища, докато не бъде оформена необходимата документация.

По-рано ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че транзитът на руски газ, ако той продължи догодина, без да бъде подписан договор за транзит според условията на Киев, ще се смята за контрабанден.

Русия обяви за абсурдни претенциите на Украйна за газа

Русия обяви за абсурдни претенциите на Украйна за газа

Вчера стана ясно, че компанията "Нафтогаз" е изпратила на "Газпром" отговор на предложението за удължаване на действащото споразумение за транзит с една година или подписване на ново за същия период - с условие за отказ от взаимните искове в съда. Витренко подчерта, че договорът трябва да е съгласно украинското законодателство и европейските правила.

Преди това "Газпром" предложи на "Нафтогаз" да удължи съществуващия договор или да сключи нов за период от една година.

Сегашният договор за транзит на руски газ изтича на 31 декември тази година. Двете страни обаче все още не са се споразумели за условията на новия договор.

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

"Газпром" изпрати предложения на "Нафтогаз" за транзита на газ

Поставя няколко задължителни условия