Комисията по външните работи в американския Сенат прие пакет от законопроекти, налагащи по-строги санкции срещу Русия, предаде радио "Свободна Европа".

Става дума за санкции срещу пазара на държавни облигации строителството на тръбопроводи и вероятното квалифициране на Русия като държава-спонсор на тероризма заради подкрепата на Москва за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна.

Предстои законовите текстове да бъдат разгледани от пълния състав на Сената, където в тях може да бъдат направени промени. Не се очаква това да стане преди Нова година.

Законопроектът, с който се налагат санкции срещу строителството на руски тръбопроводи - включително проекта "Турски поток", засяга лицата, които финансират изграждането на такива тръбопроводи за износ на енергийни ресурси. Ограниченията ще обхванат тези, които инвестират в подобни проекти или продават материали и технологии на руското правителство, с което подпомагат строителството.

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Договореностите също предвиждат създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили

Друг ключов документ е законопроектът, задължаващ държавния секретар да вземе решение дали Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма. 3асега в списъка на тези страни са включени Иран, Северна Корея, Сирия и Судан. Санкции предполагат ембарго върху продажбата на оръжия и ограничават работата на банките с партньори от други страни.

Комисията одобри и законопроект, въвеждащ санкции срещу руски физически и юридически лица за подкрепа на сирийското правителство. Според текста, в черния списък ще влизат руските граждани, които "умишлено извършват експорт, предават или по друг начин оказват на Сирия значителна материална и технологична помощ, която съществено повишава способността на сирийското правителство да придобива въоръжения или да получава свързана с тях информация". Същото важи и за руските компании.

Комисия към Сената на САЩ одобри санкции срещу Турция за С-400 и Сирия

Комисия към Сената на САЩ одобри санкции срещу Турция за С-400 и Сирия

Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес прокара законопроект за защита

Законопроектите ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от двете камари на Конгреса и бъдат подписани президента Доналд Тръмп, който има право на вето.

Към момента са въведени редица санкции срещу руски компании и юридически лица заради анексирането на Крим, войната в Източна Украйна, руската намеса в американските избори, отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

Агенцията за интернет изследвания в Санкт Петербург