Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) на проруските сепаратисти Денис Пушилин обяви в интервю за телевизия "Юнион", че основната цел на Донбас е "завръщането в Родината като пълноправен член", съобщават руските медии.

По думите му Украйна носела на жителите на региона само "снаряди, разрушения, множество загинали и блокада", поради което Донбас активно се движел към Русия.

"Интеграционните процеси са в доста интензивна фаза. Разбира се, бих искал всичко да става много по-бързо, но разбираме, че има геополитически подтекст и се отнасяме с разбиране към това, че нашият път е по-труден и по-трънлив. Но въпреки това целта е ясна и ние отиваме към нейното изпълнение", коментира Пушилин.

Освен това в интервюто той е разказал за сформирането на ДНР, борбата с украинските сили за сигурност, както и как народът на Донбас преживява загубата на своите приятели и роднини.

През април 2014 г. властите в Киев започнаха военна операция (антитеростична операция) срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, които обявиха независимост след събитията на Майдана и свалянето от власт на Виктор Янукович през февруари 2014 г. Според ООН повече от 10 000 души са станали жертви на конфликта.