Комисия към Сената на САЩ подкрепи законодателство за налагане на санкции на Турция заради офанзивата на страната в Северна Сирия и закупената руска зенитно-ракетна система С-400, информира "Ройтерс".

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Договореностите също предвиждат създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили

Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес прокара законопроект за защита на американската национална сигурност и предотвратяване възраждане на ДАЕШ ("Ислямска държава") с 18 срещу 4 гласа. Сега проектозаконът ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала.

"Настъпи времето Сенатът да се обедини и да се възползва от тази възможност да промени поведението на Турция", обяви сенатор Джим Риш, председател на сенатската комисия.

Друг републиканец, сенатор Ранд Пол, се обяви против законопроекта. Той отбеляза, че администрацията на Доналд Тръмп възразява срещу предложеното законодателство, защото ще отслаби правомощията на държавния глава и може да усложни преговорите с турския лидер Реджеп Ердоган по въпроси, свързани с НАТО и борбата в Сирия.

Турция заплаши да закрие американската база Инджирлик при санкции

Турция заплаши да закрие американската база Инджирлик при санкции

Санкции заради придобиването на руските С-400

Други сенатори обаче не са съгласни с това. Много законодатели са ядосани от решението на Анкара да закупи С-400, което те разглеждат като заплаха за системите на НАТО. Те също са недоволни от офанзивата на Турция срещу кюрдските бойци в Сирия, които се биха рамо до рамо с американските сили срещу джихадистите от ДАЕШ.