Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви в изявление, че Анкара може да изиска САЩ да напуснат военновъздушната база Инджирлик, ако Вашингтон наложи санкции в отговор на придобиването от страна на Турция на руски противоракетни системи С-400, съобщават турските медии.

"Ще направим оценка на най-лошия възможен сценарий и ще вземем решение. Ако САЩ наложат санкции срещу Турция, тогава въпросът за базите Инджирлик и Куречик може да влезе в дневния ред", предупреди турският първи дипломат.

Радарът за ранно предупреждение срещу ракетно нападение, който е част от системата за противоракетна отбрана в Европа, разположена в областта Куречик във вилаета Малатия в Югоизточна Турция, беше пуснат в експлоатация в началото на 2012 г. Функционирането му се осигурява от американските военни.

Тръмп предложил на Ердоган сделка за 100 млрд. долара

Тръмп предложил на Ердоган сделка за 100 млрд. долара

Това вероятно ще вбеси част от конгресмените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през ноември след срещата си с американския си колега Доналд Тръмп във Вашингтон, че Анкара може да купи американски противоракетни системи "Пейтриът", но смята исканията на САЩ да не придобива руски зенитни комплекси С-400 са в нарушение на нейния суверенитет.

Доставките на най-новите руски противовъздушни системи С-400, което предизвика значителен разрив в отношенията между Турция и САЩ, започнаха през юли. По думите на Ердоган С-400 ще бъдат разгърнати в целия си потенциал до април 2020 г.

Вашингтон настоя Турция да отмени всякакви доставки на руските зенитно-ракетни комплекси заради опасения, че те са несъвместими със стандартите за сигурност на НАТО и могат да компрометират работата на американските изтребители F-35. Турция настоя, че ще продължи да се снабдява със С-400.

Турция не се отказва от руските С-400

Турция не се отказва от руските С-400

Тръмп плаши Анкара със санкции