Американските законодатели обявиха, че са постигнали споразумение за бюджета на Министерството на отбраната в размер на 738 милиарда долара, включително нови мерки за сдържане на Русия и Китай. Договореностите също предвиждат създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили, информира "Ройтерс".

Призовава се и за налагане на санкции на Турция във връзка със закупената зенитно-ракетна система С-400 и твърд отговор срещу усилията на КНДР да разработи ядрени оръжия.

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

САЩ, Великобритания, България, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния

Камарата на представителите на САЩ и Комисията за отбрана към Сената постигнаха компромис за военните разходи след месеци на преговори. Очаква се да бъде прокаран в Конгреса преди ваканцията в края на годината.

Законодателството включва 658,4 милиарда долара за Министерството на отбраната и за програмите за национална сигурност на енергийното ведомство, 71,5 милиарда долара ще бъдат отделени за продължаващите войни в чужбина и 5,3 милиарда долара извънредно финансиране за възстановяване на щети вследствие на природни катаклизми.

По-рано тази година имаше опасения, че за първи път от 58 г. може да не бъде прокарано законодателство за военния бюджет заради дълбокото разделение между демократите, които контролират Камарата на представителите и републиканците, контролиращи Сената, свързано с политиките на Тръмп.

Декларацията от срещата на НАТО съдържа ангажимент за колективна отбрана

Декларацията от срещата на НАТО съдържа ангажимент за колективна отбрана

Той добави, че е предвидена среща между канцлера Ангела Меркел и президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на форума

В законодателството се предвижда 3,1% увеличение на заплатите на войниците - най-голямото от десетилетие. За първи път се осигуряват 12 седмици отпуска по майчинство и бащинство на федерални служители, за което демократите силно настояваха.

Предложеният проектозакон за фискалната 2020 г. включва налагане на санкции, свързани със строителството на "Северен поток-2" и "Турски поток" и забрана за сътрудничество с Русия на военно ниво.

Русия изгражда газовпроводи, за да увеличи доставките за Европа, но в същото време заобикаля Украйна. Членове на Конгреса притискат администрацията на Тръмп да блокира енергийни проекти на Москва.

Бюджетът за отбрана също забранява предоставяне на изтребители Ф-35 на Турция. Според авторите на законопроекта Тръмп трябва да наложи санкции на Турция за С-400.

Предвидени са и 300 милиона долара финансиране за сигурността на Украйна, както и нови пълномощия за крилати ракети и други оръжия.

Най-много отделяме за отбрана в НАТО след САЩ

Най-много отделяме за отбрана в НАТО след САЩ

България е първа по разходи за военна техника и оборудване

Законодателите изпълняват едно от основните искания на Тръмп - създаване на Космически сили на САЩ.

Законодателството съдържа няколко мерки в отговор на потенциални заплахи от Китай и за военните отношения с Русия.

Забранява се използването на федерални средства за закупуване на мотриси и автобуси от Китай. Подкрепя се подобряване на военните възможности на Тайван.

Заложени са и мерки срещу ядрената програма на КНДР, както и налагане на допълнителни санкции на банки, които работят със Северна Корея.

Забранява се на Пентагона да намалява броя на войниците в Южна Корея под 28 500 души.

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация