Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе домакин на обяд за 9 държави в 29-членния съюз НАТО, които харчат поне 2% от БВП за отбрана, съобщава АП. Тръмп настоява членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

"Обядът е от мен", обясни Тръмп, като седна с представители на САЩ, Великобритания, България, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Тръмп, че поставя този проблем на масата и заяви, че европейските съюзници и Канада ще добавят 130 милиарда долара в бюджетите си за отбрана до края на 2020 г.

Тръмп коментира, че е отменил пресконференцията си за края на срещата на върха на НАТО и ще се върне по-рано във Вашингтон. Той добави, че ще се срещне с още няколко лидери в кулоарите на срещата на върха край Лондон и цитира своите обширни коментари пред журналисти във вторник и сряда.

Ако Тръмп бе продължил с пресконференцията си, той вероятно щеше да се сблъска с въпроси, докато съдебният комитет на Камарата провежда първото си изслушване във Вашингтон по разследването за импийчмънт срещу него. Демократите от Камарата разследват дали Тръмп злоупотребява с властта си като президент, допълва АП.

Тръмп нарече Трюдо "двуличник", напусна срещата на НАТО преждевременно

Тръмп нарече Трюдо "двуличник", напусна срещата на НАТО преждевременно

"Той не плаща 2%, а трябва да плаща 2 процента. Канада - те имат пари"