Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е разкритикувал канадския премиер Джъстин Трюдо за това, че не е успял да постигне целта за военни разходи в размер на два процента от БВП, добавяйки, че бил двуличен заради коментари, които е направил за него.

Тръмп след това отмени насрочена пресконференция и прекрати присъствието си на срещата на високо равнище на НАТО в Лондон, съобщава "Ройтерс".

"Той е двуличник", настоя Тръмп, запитан за коментарите на Трюдо, отнасящи се до представянето на американския президент по време на вчерашната му пресконференция в Лондон.

Трюдо, Джонсън и Макрон се присмиват на Доналд Тръмп

Трюдо, Джонсън и Макрон се присмиват на Доналд Тръмп

CBC News публикува видео, на което тримата лидери обсъждат президента на САЩ на прием в Бъкингамския дворец

"Намирам го за много приятен човек, но знаете, че истината е, че го разкритикувах заради факта, че не плаща 2% и виждам, че не е много доволен от това", добави Тръмп и отбеляза: "Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада - те имат пари."

На кадри, записани по време на прием в Бъкингамския дворец в Лондон снощи, Трюдо беше забелязан да си шушука с френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Борис Джонсън, холандския премиер Марк Рюте и британската принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет II.

След като Джонсън попита Макрон "затова ли закъсняхте?", Трюдо му отговори, че е закъснял, защото "той е гледал 40-минутна пресконференция от върха".

Трюдо също така каза: "Току-що гледахте как екипът му беше шокиран".

Тръмп не беше споменат по име по време на разговора.

Кадри от приема в Бъкингамския дворец бяха записани от обща камера. Клипът беше публикуван онлайн от канадската телевизия CBC и беше гледан повече от 5 млн. пъти.