САЩ наложиха санкции срещу двама руснаци и три руски компании за намеса в американските избори, съобщават руските медии.

Според информация, публикувана на сайта на Министерството на финансите на САЩ, в списъците със санкции са включени Денис Кузмин и Игор Нестеров.

Според американските власти те са свързани с Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency), чието седалище е в Санкт Петербург и която придоби известност като "ферма за тролове".

Кампанията на фабриката за тролове е засегнала всеки трети американец

Кампанията на фабриката за тролове е засегнала всеки трети американец

Само във Фейсбук те са обхванали 126 млн потребители...

Освен това в списъка със санкции са включени регистрираните на Сейшелските острови компании Autolex Transport Ltd и Beratex Group Limited, а също и Linburg Industries Ltd, която е регистрирана в Чехия.

Министерството на финансите на САЩ смята, че тези компании са свързани с руския бизнесмен и милиардер Евгений Пригожин, чиято дейност те свързват с Агенцията за интернет изследвания. Пригожин също така е известен като "готвача на Путин".

Американското финансово министерство уточни, че санкциите са наложени заради опит за повлияване на частичните избори за Конгреса на САЩ през ноември 2018 г., макар че няма индикации, че чуждестранни актьори са успели да компрометират изборна инфраструктура, което би попречило на изборния процес.

По-рано руският постоянен представител в ОССЕ Александър Лукашевич обвини САЩ и Германия в намеса във вътрешните работи на Русия.

От кухнята на руските тролове: не са само тези тринайсет

От кухнята на руските тролове: не са само тези тринайсет

Людмила Савчук, която е била внедрена в групата, открехва завесата...