Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха доклад за резултатите от мерките за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Министерски съвет.

Работна група от експерти от АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" и международни експерти са изготвили доклад, в който се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене", информират от МС. В изявлението на министър Петкова не се посочва при това положение каква би била съдбата на проекта "Белене", който правителството също размрази.

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

България била големият губещ от "Турски поток"

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Проектът е в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

Според гласувания доклад министърът на енергетиката трябва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Предстои да бъде разрешено продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Теменужка Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет прие решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.

Стои вариантът реакторите за "Белене" да отидат в АЕЦ "Козлодуй"

Стои вариантът реакторите за "Белене" да отидат в АЕЦ "Козлодуй"

Борисов очкава доклад от Теменужка Петкова как да стане това

"Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект", подчерта Петкова.

В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни министър Петкова.

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Държавата и енергетиката са в отчайващо състояние според Еленко Божков

По думите на премиера това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. "Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

По информация на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок, категоричен бе той.

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

Съоръженията на двете атомни електроцентрали били аналогични