Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата. Това заяви пред БНР енергийният експерт Еленко Божков.

По негови думи отрасълът се управлява некомпетентно и са необходими промени в управлението и в организацията.

Според експерта вече се вижда провалянето на проекта "Белене". Той посочи, че поставянето на един от двата реактора, предвидени за АЕЦ "Белене", на площадката на АЕЦ "Козлодуй" прави нещата още по-непрогнозируеми. Това по негови думи означавало, че България може да се откаже от проекта "Белене".

Той заяви, че за цялата енергийна политика е характерна "обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи".

Ако проектът АЕЦ „Белене“ не се реализирал, България рискувала енергийната си сигурност
Обновена

Ако проектът АЕЦ „Белене“ не се реализирал, България рискувала енергийната си сигурност

Любомира Ганчева. В битката между АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" не трябва да има или

"Без обяснения на 2 ноември мощността на Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", 10-и генератор, пада до 1014 мегавата и продължава - в момента е 1020 мегавата, вследствие на което централата губи около 4,5 млн. лева за няма и 2 месеца, чист приход, при това на цена от 54,77 лв. на мегаватчас - това е енергията, която се изкупува от обществения доставчик, това е енергия за бита. Т.е. имаме едно непроизведено количество, без да е обяснено защо не се произвежда", коментира Божков.

Относно цените на парното той поясни, че очакваното намаление заради по-ниската цена на природния газ от Русия не се случва, защото има промяна в нормативната база, според която топлинната енергия се изчислява с прогнозна цена на природния газ, а не на базата на неговата ежемесечна промяна.

"Тази цена е по-висока с едно обещание, че ако има разминаване с ежемесечните цени, гражданите ще бъдат компенсирани след една година. Така всеки абонат на "Топлофикация София" я кредитира, като не се знае дали този кредит ще ни бъде върнат някога", подчерта експертът.

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова