Противопоставянето на проектите за АЕЦ "Белене" и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" е късата писта към края на ядрената енергетика в България, заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. В битката между АЕЦ "Белене" и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да има или. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът И, ако искаме да развиваме ядрена енергетика.

Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ "Белене" на площадката на АЕЦ "Козлодуй", без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено. Фактът, че за момента не е реализиран показва достатъчно последователността на българската държава и българското правителство по отношение на развитието на сектора.

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ "Белене" не се реализира при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост и подчерта, че енергетиката изобщо като отрасъл е в риск в обозримо бъдеще.

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова

Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно и изобщо в България да няма енергетика. България рискува да има базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности за двата хилядника в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете. Какво ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Искали сме категорични отговори.

Ганчева коментира и вчерашната новина от визитата на американския посланик в АЕЦ "Козлодуй". Фактът, че в АЕЦ "Козлодуй" има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят тези два реактора. Фактът, че в АЕЦ "Козлодуй" има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори. 

По-късно от партията заявиха, че ще отправят питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ "Козлодуй"

Какъв интерес проявява Херо Мустафа в "Козлодуй"? И нея ще я изгоним ли, или да сме си наясно, че там ние всичко сме си дали предварително, защото "Козлодуй" е стратегически обект от националната сигурност. Това попита председателят на ПП АБВ Румен Петков. Там, за да влезе чужденец, независимо от какъв ранг е, трябва да му бъдат издадени съответните разрешителни. Кой позволи влизането на чужденци, до какво са имали достъп, кой им е предоставил информацията? В писмото ще попитаме кои точно сектори от "Козлодуй" са посетили, какви са били разговорите и какъв обем информация е предоставен и предварително на направения анализ съотносимостта със стратегическия характер на обекта, защото ако не е направен, освен че трябва да изгоним г-жа Мустафа, трябва да вкараме в затвора и ръководството на "Козлодуй", барабар с министъра на енергетиката, защото там има режим на допуск, бе категоричен Петков.