Държавата към настоящия момент ще стартира проучване по отношение на възможността за изграждане на нова ядрена мощност. Днес не се взима решение за строителство на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", това изисква съвсем други законодателни действия. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя поясни, че ще бъде обсъдено предложение да се даде мандат на Бългаския енергиен холдинг, за да направи проучване и да влезе в преговори с компании от САЩ ,които развиват най-съвременните ядрени технологии. Целта е да се добие представа колко би струвал проектът.

Валентин Николов: Информирали сме и ЕК за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов: Информирали сме и ЕК за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проектът имал предимство пред АЕЦ "Белене"

Запитана колко е максималната стойност, за да си заслужава изграждането на 7 блок, Петкова обясни, че е много рано да се говори по темата за цената. Тя подчерта, че енергийната сигурност на всяка държава е безценна. Тя посочи, че за да се постигнат нулеви емисии през 2050 г., има много сериозни предизвикателства не само за енергийните системи, но и за икономиките на държавите.

Петкова обясни, че евентуалната цена на проекта ще стане ясна до края на януари 2021 г., тъй като тогава е крайният срок, в който енергийният министър трябва да докладва резултатите от проучването на БЕХ и проведените преговори.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"

По нейни думи няма как да изграждаме реактори от САЩ без лиценз от Европа, по тази причина целият процес по изграждане на нови ядрени мощности изисквал много дълъг период от време.

Тя посочи, че основната цел на страната ни е диверсифициране на енергийните ни ресурси и по тази причина се насочваме към САЩ, за да видим кои са най-новите технологии, които те разработват.

Министърът бе категорична, че държавата не се отказва от АЕЦ "Белене" и процедурата продължава. Тя подчерта, че разходите по проекта до момента са над 3 млрд. лева.

По нейни думи по отношение на АЕЦ "Белене" правителството е направило най-доброто за България. Тя увери, че реакторите стоят на площадката на централата, извършва се периодично преконсервация на оборудването и няма риск за неговото качество.

Петкова обясни, че българската електроенергийна система разполага с лимит от базови мощности, които са приблизително 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата АЕЦ "Козлодуй". "Имайки предвид трайната политика на ЕС, която предвижда енергетиката да е беземисионна, това означава, че въглищните централи трябва да отпаднат от енергийния микс на ЕС., т.е. 4000 мегавата ще излязат от системата ни. Трябва да кажем с какво ще ги заменим. Вариантите са два - ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници", посочи министърът.

Тя напомни, че полезният живот на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" също ще приключи, като максималният срок за това е 2047 г. за пети блок и 2049 г. - за шести.

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Премиерът инспектира строежа и с джипа си

Относно проекта "Балкански поток" Петкова заяви, че той се развива само на територията на България и няма нищо общо с "Турски поток". България е големият губещ от "Турски поток", заяви тя и допълни, че от транзита на газ, който страната ни е реализирала - 17 млрд. куб метра, 14 куб. метра са били транзитни за Турция. С реализацията на "Турски поток" обаче този газ вече не преминавал през България.

Относно заплахите за санкции Петкова подчерта, че такива може да има, само ако има нарушения. Тя изтъкна, че проектът се реализира изцяло в съответствие на европейските правила, като инфраструктурата е изцяло българска, собственост на "Булгартрансгаз".

Относно "историческото" намаление на цената на газа и неоправданите очаквания за по-ниски сметки през този отоплителен сезон тя обясни, че в момента КЕВР и МЕ проверяват как са изпълнени законовите разпоредби, свързани с намаляването на цената на газа. По нейни думи обаче намаление в сметките имало, защото за юни цената на газа по новата формула е била 20 лева, а ако тя не е била предоговорена, е щяла да бъде двойна - 40 лева.

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

Руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло