"Известили сме и Европейската комисия, че има вариант за започване на АЕЦ "Козлодуй" - минали сме всичко, което трябва и то мога да кажа, за много малко пари - около 2 млн. евро".

Това заяви пред БиТиВи Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и председател на енергийната комисия в парламента.

По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" излизат от експлоатация. До 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи. В един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим, смята председателят на енергийната комисия в парламента.

По думите му, 30 години в енергетиката почти нищо не се е направило. Ако сега не направим нищо, няма да имаме нищо, а стари мощности ще бъдат изведени. Сега е наистина важно да започнем проектите, коментира пред Би Ти Ви Валентин Николов - председател на енергийната комисия в НС и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй". 

7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ни излиза безплатно?

7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ни излиза безплатно?

Страната може изобщо да не участва с държавни пари

През 2011 г. се роди идеята за седми реактор, защото тогава се разклати възможността да се продължи АЕЦ "Белене" поради избора на стратегически инвеститор - търсехме начин как да се случи проектът и евентуално готовото оборудване да бъде заложено като продължаването му, обясни Валентин Николов.

Роди се идеята АЕЦ "Козлодуй" да финансира такъв проект - със седми блок с готовото оборудване, посочи той и припомни, че дъщерната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" избира "Уестинг хаус" за предпроектно проучване, което трябва да включва дали е възможно оборудването от АЕЦ "Белене" да бъде сложено в АЕЦ "Козлодуй" като седми блок. Направено е геодезическото проучване, ОВОС също е факт, каза Николов.

За първи път действаме проактивно с решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", доволен проф. Тасев

За първи път действаме проактивно с решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", доволен проф. Тасев

По думите му няма провал по проекта "Белене"

"Всички документи до заповед за избор на площадка вече са ОК, известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали съгласие", посочи още председателят на парламентарната комисия по енергетика.

Според него седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде реализиран с наши средства - главен акционер да бъде самата централа. Това било предимство пред проекта "Белене", смята Николов.

"АЕЦ "Белене" е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме", отбеляза Валентин Николов.