България може изобщо да не участва с държавни пари в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Това загатна от парламентарната трибуна вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев по време на редовния първи за месеца блиц контрол в парламента.

Очаквано депутатите поискаха от Дончев да разкаже малко повече за обявения от китайска компания интерес да строи 7-ми блок на атомната ни централа.

„Водят се преговори с изключително сериозна китайска компания, проявяваща интерес да инвестира в нови ядрени мощности в България”, обясни вицепремиерът и обяви, че само след две седмици у нас ще пристигне делегация от тази компания, с която да продължат разговорите.

Шансовете са реалистични, а ние сме отворени към подобна инвестиция”, декларира Дончев. Той уточни, че все още се водят преговори и след тях ще стане ясно дали ще се стигне до такъв проект, или няма да се стигне. „Предварителните разговори са обещаващи”, изтъкна обаче той.

По отношение на участието на България в инвестицията, вицепремиерът отсече, че изобщо не може да се говори за 50% участие на страната ни или на държавно дружество като Българския енергиен холдинг (БЕХ).

„Един подобен проект може да се случи с минимално или дори никакво участие от страна на държавата. Всичко може да се случи на пазарен принцип”, посочи Дончев. Според него друг вариант е в инвестицията да вземат участие няколко наши дружества.