"За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето". Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред БНР решението на правителството да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и уточни, че това е много продължителен процес, но по думите му е важно, че е сложено началото.

Експертът изрази съмнение във връзката между това действие на кабинета "Борисов 3" и срещата преди седмица на министър Теменужка Петкова с Франсис Фанън, помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ.

Според проф. Тасев Фанън има нисък дипломатически ранг и предположи, че е бил подведен от съветници, които са му казали, че България разполага със стара ядрена технология. Той определи като непремерено изказването на помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ.

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

България била големият губещ от "Турски поток"

По думите му правителството не е имало друг ход, освен да обяви процедурата, защото има решение на ВАС, с което има определение, че ОВОС на площадка №2 на "Козлодуй" влиза в сила: "Това е една следваща стъпка и тя е навременна", подчерта проф. Атанас Тасев.

"Аз не обръщам особено внимание на това, което той каза. Ние имаме стратегическо партньорство с Америка. Имаме доста сделки, които ни дават основание да не се притесняваме за голям натиск за спиране на действащите проекти. Защото, ако се спре проектът "Балкански поток", ние трябва да си нарежем на скрап системата, в това число 17 свръхмодерни американски турбокомпресори", обясни енергийният експерт.

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

Руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло

Проф. Тасев беше категоричен, че "колкото и да се напъваме, не можем да доставим през интерконекторите тези количества газ, които са ни необходими, от регазификационните терминали".

"Няма провал по проекта "Белене", заяви експертът и посочи, че различните интерпретации по тази тема са политически. По думите му този проект е необходим и трябва да се случи.

"В бъдеще ще имаме големи потребности в базова и подвърхова енергия. 21-ви век не е векът на фосилните горива и ще трябва да се откажем от термоцентралите. Февруари 2017-а година трябваше да получим допълнително помощ от съседни държави, за да не превърнем държавата в дискотека", коментира още Атанас Тасев.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"