Българският енергиен холдинг (БЕХ) влиза в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти в областта на ядрената енергетика - конкретна да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй".

Това обяви енергийният министър Теменжука Петкова на брифинг след заседание на Министерски съвет, на което е гласуван мандат за Българския енергиен холдинг.

Търсим нова възможност и нови ядрени технологии за диверсификация на енергийните източници и ресурси, увери Петкова и допълни, че правителството работи само и единствено в интерес на българските граждани. Теменужка Петкова увери, че мандатът на БЕХ не е реверанс към САЩ заради "Турски поток". Припомняме, че САЩ намекнаха, макар и все още да не е официална позицията им, че не разглеждат т.нар. "Балкански поток" като отделен проект, което означава, че той може да бъде подложен на санкции.

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

България била големият губещ от "Турски поток"

"Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, въпрос за реверанс към САЩ не стои на дневен ред", увери Петкова.

Тя обясни, че трайна позиция на Европейската комисия е, че именно чрез използване на ядрена енергетика и възобновяеми енергийни източници можем да постигнем амбициозните цели, които Европейският съюз си поставя в областта на беземисионната енергетика.

Министърът на енергетиката не отговори на въпроси за евентуалната мощност на т.нар. блок 7 на АЕЦ Козлодуй или за вида гориво, тъй като всичко е само в начална фаза и тепърва ще започне проучването на възможностите. Припомняме, че и в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Лицензията на АЕЦ "Белене" е валидна, категорична Теменужка Петкова

Лицензията на АЕЦ "Белене" е валидна, категорична Теменужка Петкова

В стратегията за развитие на ядрената енергетика не било посочено къде ще е новата ядрена мощност

Намерението за нова мощност в Козлодуй бе обявена вчера от премиера Бойко Борисов, който заведе на място освен енергийния министър Петкова и финансовия й колега Кирил Ананиев, така и синдикалните лидери Пламен Георгиев и Димитър Манолов. 

В отговор на въпрос Петкова призна, че към момента има забавяне по отношение на отделните етапи от процедурата за АЕЦ "Белене", но причините са абсолютно обективни и ясни за всички. Кризата с COVID-19 наложила тотална реорганизация на целия процес, свързан с провеждането на процедурата, тъй като представителите на компаниите, към които са изпратени обвързващи оферти не са могли да пътуват, стана ясно от думите на енергийния министър .