С над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в България от Русия. Това обявиха в Министерския съвет навръх националния празник.

Пред медиите директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че "Булгаргаз" ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас. Сега цената е 44,04 лв. Редом до него бе премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Това идва след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. От "Газпром" днес официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

Решението ще се отрази на "Булгаргаз", топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г., когато "Булгаргаз" поиска от "Газпром експорт" предоговаряне на условията по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г. - Това ще доведе до суми, които трябва да бъдат възстановени от "Газпром" на Булгаргаз, обясни Павлов.

"Булгаргаз" счита, че е справедливо всички тези суми - разликата между цените, действащи към онзи момент и новата цена и формираната сума да бъде възстановена на клиентите.

По думите на Павлов "Булгаргаз" ще поиска от КЕВР да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март важи и ще се прилага новата цена от договора с "Газпром експорт". Това ще даде възможност на клиентите на Булгаргаз да възстановят сумите към техните клиенти.

По първоначални изчисления Булгаргаз ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на около 150 млн. лв. с ДДС на клиентите на Булгаргаз за 5 август 2019 г. - 29 февруари 2020 г. В допълнение Булгаргаз ще възстанови суми на клиентите за месец март на база консумирани количества от всеки клиент. Булгаргаз заявява своята готовност в момента, в който регулаторът утвърди новите цени, в едномесечен срок тези пари да бъдат възстановени индивидуално на всеки клиент на "Булгаргаз", поясниха от дружеството.

Преговорите между двете компании - "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за преразглеждане на цената на природния газ се водиха стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената, заложен в ангажиментите от Газпром към ЕК. Двете компании договориха хибридна формула. В нея освен петролна компонента се добавя и хъбова индексация, която е в преобладаващата част. Ценообразуването ще бъде на месечна база от 1 март 2020 г., обясни директорът на "Булгаргаз"

Преговорите бяха трудни, продължителни, последователни, каза Павлов. В тях участва и контролиращият управител по ангажиментите - предложен от "Газпром" и утвърден от ЕК. Българският пазар на практика е либерализиран и всички алтернативни доставки помогнаха за достигане на този резултат, каза Павлов.

Енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна ролята на ЕК в този процес. Благодарение на споразумението в антимонополното дело стана и правно обвързващ ангажимент за "Газпром" да се определи реда и начина за водене на преговори за определяне на цената.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има символика в това, че точно на 3 март договорът е върнат подписан от "Газрпом".

"Аз благодаря и на колегите от Руската федерация, винаги сме изказвали своята признателност за жертвите и за освобождението ни и ни върнаха подписан договор с най-голямото намаление от всички държави", каза Борисов.

Близо половин млрд. (куб. м) втечнен газ е усвоен през реверсивните връзки, каза Борисов. Двата интерконектора не само, че са от полза на държавата, ще формират газ над 40% по-евтин. Добре свършена работа, диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на газа, обобщи той. 

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Любомир Кючуков: Ердоган експлоатира съдбата на хората за политически цели

Около 6 млн. мигранти отказват да живеят в лагери

За другата важна тема от последните дни - заявяването от Турция, че ще отвори границите си и ще пусне мигрантите, които са на нейна територия, премиерът увери, че в момента няма проблем за страната ни.

И днес на нашата граница имаме нула миграционен натиск, заяви в заключение Борисов по повод третата мигрантска вълна към Европа и вчерашните му разговори с турския президент Реджеп Ердоган. Не случайно исках той да го каже и да се обърне към българския народ, че ангажимент за опазване на българо-турската морска и сухопътна граница е наш взаимен ангажимент.