Схващането за сътрудничество и солидарност, което показва България в отношенията си с Турция, трябва да е пример за ЕС. Такава позиция изрази турският президент Реджеп Таип Ердоган след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в Анкара. Същевременно той е отказал да участва в тристранна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Борисов от своя страна благодари на Ердоган за това, че турската страна спазва ангажиментите си по отношение на българската граница.

"Искам да благодаря и във Ваше присъствие за това, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница. И това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно. Така че го препотвърдихме този ангажимент!" - коментира българският премиер след срещата си с турския лидер в президентския дворец "Бештепе".

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат", изтъкна премиерът Борисов и добави: "В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща. Но моята покана важи." - допълни Борисов.

Борисов иска да гарантира добри отношения с Турция

Борисов иска да гарантира добри отношения с Турция

Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу мигрантите, каза премиерът

Българският премиер изрази увереност, че рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори. "Но може би още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", добави той.

Премиерът подчерта, че трябва да се действа само с разум, мир и дипломация, като се зачита и интересът на другия, и като се спазват подписаните споразумения. "Гласувахме тези пари за Турция, не мога да разбера защо не са дадени. Споделената тежест е основен принцип на ЕС." - коментира министър-председателят.

"Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и когато се изказват, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите задължения и какво искаме тогава от съответната страна." - заяви още премиерът Борисов.

Гърция обвини Турция в организирана кампания за пускане на мигрантите

Гърция обвини Турция в организирана кампания за пускане на мигрантите

Гърците са попречили на 10 000 мигранти да влязат

Турският президент Реджеп Таип Ердоган напомни за товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци, и подчерта, че страната изпълнява споразумението с ЕС. Ердоган изрази съжаление, че очакванията от страна на Турция ЕС да сподели този товар, не са намерили отговор. По думите на Ердоган - ЕС прилага двоен стандарт.

Турският държавен глава подчерта отличните отношения между България и Турция. "С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарността на основата на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни в ЕС." - отбеляза още Ердоган.

Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция заради мигрантите

Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция заради мигрантите

Нивото на тревога за всички граници с Турция е повишено

Премиерът Борисов приветства желанието на Турция заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и смъртоносният конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение.

По време на съвместното изявление Борисов благодари на турския президент за бързия контакт с българския министър на здравеопазването за осигуряването на спешна доставка на защитни облекла срещу коронавируса, които се произвеждат в Турция, а в България не достигат.

Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска "милиони бежанци"

Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска "милиони бежанци"

Защото ЕС игнорира Турция за Сирия