Конфликтът в близост до нас влияе. Първо, те са много голяма бомба за в бъдеще и влияят върху растежа, икономиката, бизнеса и туризма, а когато имаме и този щам на сегашния грип плюс коронавирус, нещата могат да станат в един момент и драматични.

Toва заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал преди да замине, както определи той самият: "на приятелска вечеря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Министър-председателят и президентът на Турция ще обсъдят ситуацията в Сирия и темата с мигрантите.

Българският премиер пожела да бъдат разделени нещата на няколко групи, като напомни, че България има прекрасни, дружески и приятелски отношения с Турция, с президента Ердоган и неговите министри. Години наред, както се изрази Борисов, с "нашата братска държава" Гърция водим една много балансирана политика за ситуацията в много сфери в региона. 

ЕС съчувства на Турция, но иска борба с изнудването на Ердоган за мигрантите

ЕС съчувства на Турция, но иска борба с изнудването на Ердоган за мигрантите

Фон дер Лайен: Това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение

Премиерът се похвали пред журналистите, че имаме нула нелегална миграция и перфектни отношения с двете гранични служби и министерства.

"Имаме много инфраструктурни проекти, газови връзки, пътни връзки, железопътни връзки, туризъм. Те правят църкви в Одрин и Истанбул, ние ремонтираме техни паметници на културата в Стара Загора, София, Разград. И в един момент между нашите съседи конфликтът е налице", обяви Борисов и смята, че щял да дойде ден хората да пожалят и за него.

"Работим прекрасно с Красимир Каракачанов. Прелетяха, огледаха, увериха се, че нашите граничари, матроси и моряци са на своя пост. Имаме готовност, ако трябва да се усили охраната на границата", заяви още премиерът Бойко Борисов за ситуацията на границата. 

Гърция обвини Турция в организирана кампания за пускане на мигрантите

Гърция обвини Турция в организирана кампания за пускане на мигрантите

Гърците са попречили на 10 000 мигранти да влязат

Той дори се пошегувал с колегите си, че трябва да пазим шенгенските си граници. "Малко саркастично е моето изказване, но ние им го спестихме всички. И ние в момента влагаме повече усилия на другата граница - на шенгенската, което е и доста обидно за нас", каза Борисов.

Даже президентът на Франция Еманюел Макрон три пъти отговорил на българския министър-председател: "Е, добре де - три пъти ми го намекна, стига, разбрах те, прав си, така е."

Като цяло премиерът ще иска на "приятелската си вечеря" с турския президент - първо да се продължат приятелските, дружеските, междусъседските добри отношения. "Не че са заплашени (отношенията ни) - знаете, че всеки ден сме в Европа и Америка, но от другата страна ни е Азия. Имаме хубава поговорка - "Кажи му аго, да му стане драго", каза още Бойко Борисов. 

Борисов успокои шефа на ЕК, че ситуацията с мигрантите у нас е под контрол

Борисов успокои шефа на ЕК, че ситуацията с мигрантите у нас е под контрол

Общи усилия и дипломация за дългосрочно решаване на проблема предлага премиерът

По думите на премиера трябва да се гарантират добрите отношения за в бъдеще. "Не можем да гледаме със злорадство, а точно обратното - когато жени и деца ги размятат по границата, на която и да е държава, ние като хуманисти, европейци и демократи това не можем да го гледаме със спокойни очи. Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу тези хора, а решението е изнесен център за сигурност, за който ние да плащаме, да може да си ги "приберат в този изнесен център извън територията на Европейския съюз", настоя министър-председателят.

По отношение на другата тема за Сирия, Борисов си е изказвал мнението, където са го питали, но е на мнение, че не бива да отива чак дотам в разговорите с Ердоган. "Незабавно спиране на военните действия, дипломация, мир, разбирателство - това апелирам към всички мой колеги", подчерта Бойко Борисов.

Той даде да се разбере, че България не е посредник, а е държава, която ползва своя авторитет. Премиерът се чул с президента Макрон, който му казал, че му "вярва, оказало, че неговата политика е вярна, говорете". Той е обещал да проведе 14 телефонни разговора преди да излети от Анкара, за да информира за това, за което се надява да се разберат с Ердоган.