Хиляди мигранти се опитаха да си пробият път през западната граница на Турция с Гърция, като само десетки са успели да минат през граничните огради или да прегазят реки, след като Турция отвори своята страна на границата за мигранти и бежанци да напуснат страната за Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

Турция обяви границите си за отворени, за да окаже натиск върху Европейския съюз, за да ѝ помогне да се справи с последствията от войната в съседна Сирия. Хиляди турски войници подкрепят последните бунтовнически сили, укриващи се там в северозападната провинция Идлиб срещу настъплението на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили.

Кючуков: За четири години Европа не направи нищо да спре мигрантите

Кючуков: За четири години Европа не направи нищо да спре мигрантите

Хората на границата с Гърция не са бежанци, не бягат от война, категоричен Мажд Алгафари

Офанзивата в последните райони, контролирани от бунтовниците, накара почти 1 млн. цивилни да избягат към затворената граница с Турция, заплашвайки югоизточната ни съседка, която вече приютява 3,5 млн. сирийски бежанци, с нов и драматичен приток на разселени хора.

Хиляди мигранти се струпаха на турско-гръцката граница след отварянето на границата, а още около 1000 преминаха от турския бряг до близките гръцки острови с лодки през уикенда.

Гръцките власти уточниха, че в рамките на 24 часа от 6 часа вчера сутринта насам, са осуетили 9 877 опита за преминаване на североизточната сухопътна граница - или през реката, или през граничната ограда. Властите арестуваха 68 души и ги обвиниха в незаконно влизане в страната.

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Граничните ни служби незабавно са уведомили турските си колеги

Терозе Нгонда, 40-годишна жена от Камерун, е влязла в Гърция, като е преминала през река Марица (гърците я наричат Еврос), която е естествена граница между Турция и Гърция.

Говорейки сутринта, докато краката ѝ все още са били мокри от прегазването на реката, тя е заявила, че ѝ е било казано, че мигрантите имали 72 часа от петък да напуснат Турция. Тя се е качила на един от десетките автобуси и микробуси, които превозват хората от Истанбул до границата, сред около 2000 души, включително семейства с деца и сирийци.

Нгонда каза, че е била насочена към реката от турската страна на границата. "Казаха ми "върви по този път", отбеляза тя.

Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция заради мигрантите

Фронтекс изпраща подкрепления в Гърция заради мигрантите

Нивото на тревога за всички граници с Турция е повишено

Гърция настоя, че е изправена пред нещо, което има всички белези на организирана кампания от страна на Анкара за преминаване на хората през границите ѝ. Гръцкото правителство изпрати армейски и полицейски подкрепления към североизточната си граница с Турция, като подчерта, че замразява всички молби за убежище за месец и ще връща онези, които влизат незаконно в страната, без да ги регистрира.

Гръцката армия обяви 24-часово военно учение с бойни боеприпаси по гръцката граница, като обяви района за опасен и забрани всякакво движение на хора или добитък по време на учението.

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС
Обновена

Анкара отвори портите: Прати над 100 000 бежанци в ЕС

Турция се готви за нова бежанска вълна от Сирия

Гръцката полиция уточни, че мигрантите са концентрирани в 10 места на границата тази сутрин, след сравнително спокойна нощ. През уикенда гръцките власти използваха сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати, за да отблъснат опитите на тълпата да пробие през границата. Те съобщиха също, че Турция е използвала сълзотворен газ срещу гръцки граничари.

22-годишният афганистански студент Карими Калмахамад също е успял да премине през турско-гръцката граница. Той каза, че е прекарал време в затвор на талибаните в Афганистан и сега се надява да стигне до Германия.

Ала много от новопристигналите бяха натоварени от гръцките власти малко след като преминаха границата и бяха откарани с бели микробуси.

Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска "милиони бежанци"

Ердоган няма да затваря портите към Европа, пуска "милиони бежанци"

Защото ЕС игнорира Турция за Сирия

Гръцките острови близо до турския бряг също отбелязаха значително увеличение на пристигащите от Турция. Гръцката брегова охрана посочи, че за 24-те часа до тази сутрин 977 души са се добрали до островите с лодки, повечето от тях на Лесбос, но също и на Хиос, Самос и някои от по-малките острови.

В Лесбос гневът на местните хора избухна от ситуацията с мигрантите, като някои местни жители пречеха на хората, включително малки деца и бебета, да слязат от лодка, която стигна до малко пристанище. На друго място на острова те попречиха на автобусите да откарат новопристигнали до претъпкания мигрантски лагер Мория в Лесбос. Новопристигналите прекараха нощта на плажа.

Турските власти обявиха вчера, че сраженията в Идлиб са пряко свързани с решението на Турция да отвори вратите за бежанци към Европа. Турските власти допълниха, че Анкара е променила фокуса си върху подготовката за възможността за нови бежанци от Сирия, "вместо да пречи на бежанците, които възнамеряват да мигрират в Европа".

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

По повод на усложнената обстановка с мигрантите в Турция